Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå er telegrafen åpnet

Susan Barr, Riksantikvarens ekspert på polare kulturminner, klipper snora før Jon Fredrik Baksaas skal inn og sende det første telegrammet. FOTO: Eirik Palm

Nå er telegrafen åpnet

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fikk sende det første telegrammet, men han trengte ti ekstra tegn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2014 kl 09:59

Mandag var det offisiell åpning av den gamle telegrafstasjonen i Ny-Ålesund. Siden i fjor har Finn Løken jobbet med restaureringen av bygningen som var sterkt preget av vær, vind og forfall, og som en oppvarming til Ny-Ålesund-symposiet ble det foretatt en offisiell markering, hvor Susan Barr fra Riksantikvaren sto for snorklippingen.

Ny-Ålesund fikk sin telegraf-stasjon i 1911, og gruvesamfunnet ble dermed tettere knyttet til Longyearbyen og fastlandet.


«Ærede statsminister»
Telegrafen er imidlertid «frosset» til perioden mellom 1963 og 1965 og inventar og utstyr inne i bygningen er fra denne siste driftsperioden.

Her inne kan også besøkende sende et telegram til kjente, innenfor en ramme på et bestemt antall tegn samt et bilde. Det holdt imidlertid ikke til meldingen konsernsjefen i Telenor skulle sende til statsminister Erna Solberg under åpningen, og Baksaas fikk ti ekstra tegn i meldingen som lød:
«Ærede statsminister
Telegrafverket knyttet Svalbard til Norge i 1911. I dag har vi gleden av å meddele at Kings Bay telegrafen er restaurert og åpent for publikum.
Jon Fredrik Baksaas»Tilbakeført
Radiokommunikasjonsutstyret som var i bruk da driften av telegrafen opphørte, har stått på magasinet på Telemuseet i Fetsund. Nå er det på plass igjen. Innbyggerne i Ny-Ålesund fikk imidlertid tatt telegrafen i øyesyn i god tid før åpningen, og lørdag ettermiddag var det innvielse med champagne og foredrag.

Barr understreker at samarbeidet mellom Kings Bay og Riksantikvaren har blitt svært bra, og at dette er det andre store prosjektet i Ny-Ålesund. Det forrige var Amundsen-villaen, som er tilbakeført til 1920 –1930-årene. Pengene er imidlertid en utfordring.

– Hadde ikke Telenor gått inn som sponsor, hadde det vært vanskelig å gjennomføre, framholdt Barr under foredraget om telegrafstasjonen.

Hun forteller at bygningen var i elendig forfatning og at det har vært et detektivarbeid å føre det tilbake.

– Nå går Egil Murud og jeg rundt og prøver finne neste prosjekt, framholdt hun.
Murud er kulturvernsjef i Nordland fylkeskommune og styremedlem i Kings Bay AS.
Jon Baksaas er fornøyd med resultatet.


«Kjære konsernsjef»
– Hvis ikke Norge hadde investert i en telegrafforbindelse, er det ikke sikkert at Svalbard hadde vært en del av norsk territorium i dag. Norges beviste sin interesse gjennom håndfaste investeringer på Svalbard. Det ble også en svært viktig investering for den viktige kontakten mellom sårbare gruvearbeidere og fangstfolk som inntil telegrafforbindelsen var totalt avskåret fra resten av samfunnet, sier Baksaas på Telenors egne sider.

Etter noen minuter kom svaret fra Erna Solberg:
«Kjære konsernsjef
Telegrammet mottatt om restaurering av telegrafstasjon i Ny.Ålesund. Fortjenstefullt at besøkende n kan lære m driften og om stasjonen, som i 1928 hadde sin siste kontakt med Roald Amundsen i Latham 47.»

Nøkkelord

Se bildet større

Hasse Carlsson tester det interaktive utstyret for å lære mer om telegrafen, mens Stein Domaas fra Telemuseet følger med. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Susan Barr orienterer innbyggerne i Ny-Ålesund under før-åpningen av Telegrafstasjonen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Finn Løken (midten) har stått på siden sommeren 2013 med restaureringen av den gamle telgrafen. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!