Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå er det slutt på å dele drakt

Disse draktene blir personlig for det medisinske personellet på Svalbard som er med på redningsaksjoner med helikopter. Nå er det slutt på å dele drakt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå er det slutt på å dele drakt

Leger og sykepleiere får personlige rednings­drakter etter flere års kamp.

Tekst:

Publisert:

De siste årene har det vært strid om redningsdrakter og -hjelmer som leger og anestesisykepleiere ved Longyearbyen sykehus bruker på redningsaksjoner. De ansatte har i dag «personlig tilpasset utstyr», det vil si at samme drakt og hjelm kan brukes av flere personer. Alternativet er «personlig utstyr», som er spesialtilpasset hver enkelt arbeidstaker.

Hjelm ut av stilling
Allerede i mai 2011 tok verneombud Kristin Furu Grøtting kontakt med Arbeidstilsynet og fortalte at diskusjonen blant de ansatte hadde pågått i flere år.

– Det var en uenighet om hva som skulle defineres som personlig utstyr og hva som kunne brukes av flere, sier Grøtting.

Kort tid etterpå argumenterte tillitsvalgt Kari Schrøder Hansen for at personlig utstyr er svært viktig for redningspersonellets sikkerhet. Hansen hevder at tidspress for å komme raskt ut til ulykker gjør at de ikke får tid til å tilpasse drakter og hjelmer. Hun henviste til en episode hun selv var ute for, da hun under oppheisning til helikopter fra drukningsulykke fikk hjelmen ut av stilling.

Forbedringspotensial
Arbeidstilsynet ga Universitetssykehuset Nord-Norge (unn) et pålegg om å foreta en risikovurdering for å finne en løsning for personellet ved Longyearbyen sykehus. Det resulterte i at sykehuset skulle sette i gang en rekke tiltak, blant annet sørge for personlige drakter, og Arbeidstilsynet avsluttet saken i februar 2012.

I juli 2013 omtalte Svalbardposten saken igjen. Da hevdet Hansen at lite hadde skjedd, og at hun derfor hadde koblet Arbeidstilsynet inn på nytt. Avdelingsleder Aksel Bilicz uttalte da at det fortsatt var en uenighet mellom de ansatte og ledelsen om hva personlig sikkerhetsutstyr betyr, men lovte å ta tak i saken igjen.

Full støtte til ansatte
10. desember i fjor ble det holdt et møte i lokalene til UNN. Til stede var UNN og Arbeidstilsynet, samt Luftfartstilsynet som sakkyndig bistand. På møtet ga Luftfartstilsynet full støtte til at de ansatte.

– De var helt klare på at den situasjonen som hadde vært, ikke var tilfredsstillende, sier seniorrådgiver Jon Helge Vaeng i Arbeidstilsynet Nord-Norge.

– Har sykehuset vært for dårlig til å tilby ansatte personlig sikkerhetsutstyr?

– Det er klart at de tok til etterretning at de hadde forbedringspotensial. Så nå fortutsetter vi at UNN holder orden i denne saken og at det ikke er nødvendig at vi kommer på banen igjen, sier Vaeng.
Arbeidstilsynet anser seg nå ferdig med saken.

Nytt selskap
Det at saken har tatt tid, har også ført til en løsning. Fra 1. april 2014 vil redningstjenesten på Svalbard bli utført av Lufttransport. I den forbindelse er det inngått avtaler mellom Longyearbyen sykehus og Lufttransport som omfatter bekledning.

Det betyr at bekledningen blir tilpasset den enkelte, i motsetning til hvordan det er i dag.

Verneombud Grøtting er fornøyd med utfallet.

– Ja, det er jeg., selv om det har tatt lang tid å komme i mål. Møtene med Arbeidstilsynet har vært ryddige og greie, sier Grøtting.

I sitt vedtak skriver Arbeidstilsynet at fram til Lufttransport tar over om to måneder, må Longyearbyen sykehus selv «finne løsninger som gjør at draktene og hjelmene blir personlig tilpasset personellet som skal bruke dem.»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!