Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå blir det lysere

Ennå er det bekmørkt hele døgnet i Longyearbyen, men nå er det lys i enden av tunnelen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (illustrasjon)

Nå blir det lysere

Mørketida har vart i snart to måneder, men fra klokka 12.11 i dag går det mot lysere tider.

Glem hysteriet om verdens undergang. Det eneste astronomiske av betydning som skjer i dag, er at vi er inne i den absolutt mørkeste dagen. Ved lunsjtider snur imidlertid situasjonen, og dagene blir lengre.

Vender oss mot sola

Begivenheten heter vintersolverv, og vi sier gjerne at sola snur. Men det er ikke sola som snur, det er jorda. I dag heller nemlig den nordlige halvkule lengst bort fra sola. For hver dag framover nå, vil den nordlige halvkule vende seg nærmere og nærmere sola.

For oss på Svalbard, har begivenheten liten praktisk betydning inntil videre. Sola er ennå langt under horisonten. Først om en måneds tid, vil vi se klare antydninger til lys midt på dagen. Mørketida er over 15. februar, og deretter går det – som vi vet – raskt mot midnattssol.

Under horisonten

Vintersolverv er med andre ord den dagen sola er lengst under horisonten. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin laveste maksimumshøyde over horisonten – eller under horisonten for oss nord for polarsirkelen.

For Longyearbyens del er sola i dag 11,7 grader under horisonten på det høyeste.

Nøkkelord

Faktaboks

Solbegivenheter i 2013

29. januar: Slutt på polarnatta. Sola er mellom 0 og 6 grader under horisonten på det høyeste. Det gir litt lys midt på dagen.
15. februar: Slutt på mørketida. Sola går over horisonten, og dagslyset er tilbake.
8. mars: Sola dukker opp igjen i Longyearbyen. Først da er sola så høyt på himmelen at den når over fjellene rundt byen.
2. april: Slutt på nattemørket. Sola vaker rett under horisonten om natta, slik at det ikke lenger blir skikkelig mørkt.
19. april: Midnattssola starter og varer fram til 29. august.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!