Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

Robert Johansen har i årevis forsøkt å starte bryggeri i Longyearbyen. Nå har regjeringen gitt grønt lys. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

86 år gammelt forbud skal oppheves.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2014 kl 14:44

I dagens statsråd ble det besluttet å gå inn for å oppheve totalforbudet mot tilvirking av alkoholholdig drikke på Svalbard, skriver helse- og omsorgsdepartementet på sine nettsider. Det er ikke kommet inn noen innsigelser så langt i høringsrundene om saken, og det antas at Stortinget vil behandle saken før sommerferien.

– Dette er ei avlegning fra oldtiden, som har overlevd seg selv. Forslaget handler om å modernisere, og sørge for at man får de samme mulighetene på Svalbard som ellers i landet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Svalbardposten tidligere i år.

18. februar sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forskriftsforslag om en bevillingsordning for produksjon av alkoholholdig drikke på Svalbard på høring.

Bevillingsordningen skal erstatte dagens forbud og vil tilsvarer den ordningen vi har på fastlandet. I høringsnotatet foreslås det også at det blir tillatt for privatpersoner å brygge øl og produsere vin til eget bruk på Svalbard (uten bevilling). Dette er også forbudt i dag.

Flere aktører står klare til å starte brygging. For fire år siden sendte Robert Johansen inn søknad til Helse- og omsorsdepartementet om å få tillatelse til å starte bryggeri i Longyearbyen. I tillegg har Trust Arktikugol er ferdig bryggeri i Barentsburg som til nå kun har brygget lettøl.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!