Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

Robert Johansen har i årevis forsøkt å starte bryggeri i Longyearbyen. Nå har regjeringen gitt grønt lys. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

86 år gammelt forbud skal oppheves.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2014 kl 14:44

I dagens statsråd ble det besluttet å gå inn for å oppheve totalforbudet mot tilvirking av alkoholholdig drikke på Svalbard, skriver helse- og omsorgsdepartementet på sine nettsider. Det er ikke kommet inn noen innsigelser så langt i høringsrundene om saken, og det antas at Stortinget vil behandle saken før sommerferien.

– Dette er ei avlegning fra oldtiden, som har overlevd seg selv. Forslaget handler om å modernisere, og sørge for at man får de samme mulighetene på Svalbard som ellers i landet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Svalbardposten tidligere i år.

18. februar sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forskriftsforslag om en bevillingsordning for produksjon av alkoholholdig drikke på Svalbard på høring.

Bevillingsordningen skal erstatte dagens forbud og vil tilsvarer den ordningen vi har på fastlandet. I høringsnotatet foreslås det også at det blir tillatt for privatpersoner å brygge øl og produsere vin til eget bruk på Svalbard (uten bevilling). Dette er også forbudt i dag.

Flere aktører står klare til å starte brygging. For fire år siden sendte Robert Johansen inn søknad til Helse- og omsorsdepartementet om å få tillatelse til å starte bryggeri i Longyearbyen. I tillegg har Trust Arktikugol er ferdig bryggeri i Barentsburg som til nå kun har brygget lettøl.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!