Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

Robert Johansen har i årevis forsøkt å starte bryggeri i Longyearbyen. Nå har regjeringen gitt grønt lys. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

86 år gammelt forbud skal oppheves.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2014 kl 14:44

I dagens statsråd ble det besluttet å gå inn for å oppheve totalforbudet mot tilvirking av alkoholholdig drikke på Svalbard, skriver helse- og omsorgsdepartementet på sine nettsider. Det er ikke kommet inn noen innsigelser så langt i høringsrundene om saken, og det antas at Stortinget vil behandle saken før sommerferien.

– Dette er ei avlegning fra oldtiden, som har overlevd seg selv. Forslaget handler om å modernisere, og sørge for at man får de samme mulighetene på Svalbard som ellers i landet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Svalbardposten tidligere i år.

18. februar sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forskriftsforslag om en bevillingsordning for produksjon av alkoholholdig drikke på Svalbard på høring.

Bevillingsordningen skal erstatte dagens forbud og vil tilsvarer den ordningen vi har på fastlandet. I høringsnotatet foreslås det også at det blir tillatt for privatpersoner å brygge øl og produsere vin til eget bruk på Svalbard (uten bevilling). Dette er også forbudt i dag.

Flere aktører står klare til å starte brygging. For fire år siden sendte Robert Johansen inn søknad til Helse- og omsorsdepartementet om å få tillatelse til å starte bryggeri i Longyearbyen. I tillegg har Trust Arktikugol er ferdig bryggeri i Barentsburg som til nå kun har brygget lettøl.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!