Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

Robert Johansen har i årevis forsøkt å starte bryggeri i Longyearbyen. Nå har regjeringen gitt grønt lys. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nå blir det lov å brygge på Svalbard

86 år gammelt forbud skal oppheves.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2014 kl 14:44

I dagens statsråd ble det besluttet å gå inn for å oppheve totalforbudet mot tilvirking av alkoholholdig drikke på Svalbard, skriver helse- og omsorgsdepartementet på sine nettsider. Det er ikke kommet inn noen innsigelser så langt i høringsrundene om saken, og det antas at Stortinget vil behandle saken før sommerferien.

– Dette er ei avlegning fra oldtiden, som har overlevd seg selv. Forslaget handler om å modernisere, og sørge for at man får de samme mulighetene på Svalbard som ellers i landet, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Svalbardposten tidligere i år.

18. februar sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forskriftsforslag om en bevillingsordning for produksjon av alkoholholdig drikke på Svalbard på høring.

Bevillingsordningen skal erstatte dagens forbud og vil tilsvarer den ordningen vi har på fastlandet. I høringsnotatet foreslås det også at det blir tillatt for privatpersoner å brygge øl og produsere vin til eget bruk på Svalbard (uten bevilling). Dette er også forbudt i dag.

Flere aktører står klare til å starte brygging. For fire år siden sendte Robert Johansen inn søknad til Helse- og omsorsdepartementet om å få tillatelse til å starte bryggeri i Longyearbyen. I tillegg har Trust Arktikugol er ferdig bryggeri i Barentsburg som til nå kun har brygget lettøl.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!