Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Én dag er oddsen ikke med oss

Man kan le av en slik forglemmelse, men den kan også føre til dødsfall. FOTO: Longyearbyen brannvesen

– Én dag er oddsen ikke med oss

Brannsjef Jan Olav Sæter advarer mot å gjøre direktevarslingen til en sovepute.

Tekst:

Publisert:

Brannsjefen har opplevd det flere ganger. Han rykker ut til en alarm, gjerne nattestid i ei helg, og folk i husene rundt åstedet begynner å stimle sammen.

– Folk blir først redde. Så går redselen over i sinne. Det er forståelig, sier Sæter.


Mellomtittel
Sinnet kommer som oftest når det avdekkes at det er slurv eller en forglemmelse som har ført til at det nesten ble brann. Sånn var det også sist helg. Personen hadde vært på byen, og bestemt seg for å steke pizza da han kom hjem. Så hadde han sovnet.

– Det er nesten alltid single menn i 20-, 30-, eller 40-årene, sier Sæter som har sett svært mange branntilløp fra kjøkkenkroker i Longyearbyen. I 2013 og 2014 var det i alt 14 brannutrykninger som skyldtes forglemmelser med komfyr.


Kan svikte
Direkteavarslingen i Longyearbyen fungerer veldig godt. En forglemmelse på et kjøkken skal i teorien ikke kunne utvikle seg til en fullskala brann.

– Vi kommer kjapt til. Men direktevarsling av brannvesenet må for all del ikke bli en sovepute. Det er et bra system, men det er også ei teknisk innretning som kan svikte. En dag er ikke oddsen med oss, sier Sæter.

Tørrkoking er en av de aller vanligste årsakene til brann med dødelig utfall i Norge. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap forårsaket tørrkoking hele 127 store boligbranner i landet i 2013, og 8,6 prosent av dødsbrannene.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!