Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Én dag er oddsen ikke med oss

Man kan le av en slik forglemmelse, men den kan også føre til dødsfall. FOTO: Longyearbyen brannvesen

– Én dag er oddsen ikke med oss

Brannsjef Jan Olav Sæter advarer mot å gjøre direktevarslingen til en sovepute.

Brannsjefen har opplevd det flere ganger. Han rykker ut til en alarm, gjerne nattestid i ei helg, og folk i husene rundt åstedet begynner å stimle sammen.

– Folk blir først redde. Så går redselen over i sinne. Det er forståelig, sier Sæter.


Mellomtittel
Sinnet kommer som oftest når det avdekkes at det er slurv eller en forglemmelse som har ført til at det nesten ble brann. Sånn var det også sist helg. Personen hadde vært på byen, og bestemt seg for å steke pizza da han kom hjem. Så hadde han sovnet.

– Det er nesten alltid single menn i 20-, 30-, eller 40-årene, sier Sæter som har sett svært mange branntilløp fra kjøkkenkroker i Longyearbyen. I 2013 og 2014 var det i alt 14 brannutrykninger som skyldtes forglemmelser med komfyr.


Kan svikte
Direkteavarslingen i Longyearbyen fungerer veldig godt. En forglemmelse på et kjøkken skal i teorien ikke kunne utvikle seg til en fullskala brann.

– Vi kommer kjapt til. Men direktevarsling av brannvesenet må for all del ikke bli en sovepute. Det er et bra system, men det er også ei teknisk innretning som kan svikte. En dag er ikke oddsen med oss, sier Sæter.

Tørrkoking er en av de aller vanligste årsakene til brann med dødelig utfall i Norge. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap forårsaket tørrkoking hele 127 store boligbranner i landet i 2013, og 8,6 prosent av dødsbrannene.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!