Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Myndighetene venter og ser

– Det er lite lokalstyret kan gjøre i denne saken, mener Lars Ole Saugnes. Sysselmannen er ikke helt i gang med planarbeidet.

Tekst:

Publisert:

Lars Ole Saugnes, administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, forteller at han gleder seg til solformørkelsen, men har også en del tanker om begrensningene som finnes.

Bidrar ikke med overnatting

– Vi kommer ikke til å stille med ekstra overnatting dersom noen velger å møte opp uten å ha booket dette, forteller han. Saugnes oppgir derimot at dersom det skulle bli dårlig vær og problemer med flyavganger og så videre, har de lokaliteter som kan stilles til disposisjon.

– Jeg vil ikke oppgi hva slags steder dette kan være, men vi må jo klare å gi folk lys og varme dersom været krever det, sier han. På spørsmål om lokalstyret kan gjøre noe for å gjøre det enklere å leie ut private boliger, er svaret fra Saugnes nei.

– Vi kan ikke regulere leiepriser. Vi kan heller ikke gjøre noe med legaliteten i å leie ut boliger, forteller Saugnes, som også oppgir at folk må følge reglene i kontraktene deres.

– Folk kan jo ta imot privat besøk, men det er andre regler for å drive med fremleie både av andre leiligheter, sier han.

De ser derimot gjerne at private som eier egen bolig eller fritidsbolig kan leie ut.

Ser frem til formørkelsen

Saugnes legger ikke skjul på at han gleder seg.

– Har dere vurdert å gi de ansatte fri en stund for å oppleve det?

– Det var jo en god idé, og absolutt ikke urimelig! Da må vi sørge for at alt fungerer som normalt, men det hadde jeg stor sans for, sier Saugnes.

Avventer mer informasjon

Sysselmann Odd Olsen Ingerø opplyser at de har hatt noen møter om planleggingen, men ennå ikke har noen konkrete planer. De venter med dette til de vet hvor mange som forventes å komme. Ingerø avventer informasjon fra Avinor om dette.

Han forteller også at de har bestemt seg for å etablere en plangruppe etter ferien som skal arbeide med dette.

– Det er begrenset hvor mange som kan tas imot, sier Ingerø. Han forteller at det kanskje blir aktuelt å bidra dersom været fører til at returflyene ikke får lette.

– I første rekke har vi ansvar for sikkerhet, men deltar gjerne dersom det skulle oppstå problemer. Blant annet har vi kanskje mulighet til å begrense hvor mange som kan komme hit, forteller Ingerø.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!