Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Myke former i Nybyen

 

Myke former i Nybyen

Hun legger lag på lag med den fineste ull, før hun gir seg til å banke det hele sammen til vakre, fargerike plagg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er noe magisk med ull, og toving er en gammel teknikk som fascinerer meg. Det finnes ingen snarvei når du jobber med ull, og du har aldri full kontroll, sier Live Solbrækken Danielsen begeistret.
Hun har slått seg til i Kunstsenteret i Nybyen for noen uker, hvor hun møysommelig legger lag på lag med fineste merinoull utover gulvet. På forhånd har hun tegnet omriss av delene til plagget hun skal lage i forstørret versjon. Når ulla er lagt ferdig ruller hun den inn i et stoff til en pølse, putter det hele i en stor kjele og dampkoker det i 20 minutter. Deretter gir hun seg til å kaste på pølsa i noen minutter, før hun ruller den ut, tråkler sammen delene og tover videre til ett stykke.

Unike plagg
Solbrækken Danielsen er utdannet naturforvalter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Hun har hatt en rekke opphold på Svalbard, blant annet har hun deltatt på fjellrevprosjektet i Sassen, gåsetelling i Reindalen og som feltinspektør for Sysselmannen. Til sommeren skal hun ut på en ny runde for Sysselmannen.
Hun lager jakker, skjørt, kjoler, luer, eller hatteluer som hun selv kaller dem. Hun er spesielt fornøyd med huldrebeltet hun har utviklet, som hun selv går med rundt midjen.
– Jeg lager ikke klær folk må ha. De er ikke bare praktiske men også unike. På grunn av at du aldri har full kontroll over ulla lar det seg ikke gjøre å lage to like plagg. I tillegg vil jeg gi klærne et kunstnerisk uttrykk, sier hun.

Lar seg inspirere
Ull som toves blir ofte stiv og tung. Derfor har hun valgt å bruke ull fra Merinosauen, en sauerase som blant annet finnes i fjellene på New Zealand. Den produserer den mykeste ull av alle sauer.
– Ulla er ikke den sterkeste, men den egner seg godt til å lage noe vakkert av, sier hun.
Kan hende har noen også sett solluen hun laget til soldagen. Den vakte en viss oppsikt med sin spesielle solform.
– Jeg bruker regnbuen som utgangspunkt når jeg velger farger, men jeg har også laget en nordlyskjole. Og den blå fargen jeg bruker nå er nok inspirert av Svalbard, ler hun.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!