Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Myke former i Nybyen

 

Myke former i Nybyen

Hun legger lag på lag med den fineste ull, før hun gir seg til å banke det hele sammen til vakre, fargerike plagg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er noe magisk med ull, og toving er en gammel teknikk som fascinerer meg. Det finnes ingen snarvei når du jobber med ull, og du har aldri full kontroll, sier Live Solbrækken Danielsen begeistret.
Hun har slått seg til i Kunstsenteret i Nybyen for noen uker, hvor hun møysommelig legger lag på lag med fineste merinoull utover gulvet. På forhånd har hun tegnet omriss av delene til plagget hun skal lage i forstørret versjon. Når ulla er lagt ferdig ruller hun den inn i et stoff til en pølse, putter det hele i en stor kjele og dampkoker det i 20 minutter. Deretter gir hun seg til å kaste på pølsa i noen minutter, før hun ruller den ut, tråkler sammen delene og tover videre til ett stykke.

Unike plagg
Solbrækken Danielsen er utdannet naturforvalter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Hun har hatt en rekke opphold på Svalbard, blant annet har hun deltatt på fjellrevprosjektet i Sassen, gåsetelling i Reindalen og som feltinspektør for Sysselmannen. Til sommeren skal hun ut på en ny runde for Sysselmannen.
Hun lager jakker, skjørt, kjoler, luer, eller hatteluer som hun selv kaller dem. Hun er spesielt fornøyd med huldrebeltet hun har utviklet, som hun selv går med rundt midjen.
– Jeg lager ikke klær folk må ha. De er ikke bare praktiske men også unike. På grunn av at du aldri har full kontroll over ulla lar det seg ikke gjøre å lage to like plagg. I tillegg vil jeg gi klærne et kunstnerisk uttrykk, sier hun.

Lar seg inspirere
Ull som toves blir ofte stiv og tung. Derfor har hun valgt å bruke ull fra Merinosauen, en sauerase som blant annet finnes i fjellene på New Zealand. Den produserer den mykeste ull av alle sauer.
– Ulla er ikke den sterkeste, men den egner seg godt til å lage noe vakkert av, sier hun.
Kan hende har noen også sett solluen hun laget til soldagen. Den vakte en viss oppsikt med sin spesielle solform.
– Jeg bruker regnbuen som utgangspunkt når jeg velger farger, men jeg har også laget en nordlyskjole. Og den blå fargen jeg bruker nå er nok inspirert av Svalbard, ler hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!