Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Myk stillhet

Snøen som har lavet ned de siste dagene har hensatt dalen i en forunderlig stillhet. Alt er hvitt, dempet og mykt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er som vi alle bare går rundt og lader opp til det vi har i vente, som om vi ikke vil sløse med en eneste kalori til tant og fjas. Ingen jager fram og tilbake i sentrum og jamrer seg over vedtaket i lokalstyrets administrasjonsutvalg tirsdag, der flertallet gikk inn for å bygge kulturhus i sentrum. Den endelige avgjørelsen om kulturhuset faller i lokalstyremøtet 26. februar, samme dag som Svalbard globale frøhvelv har sin offisielle åpningsseremoni med innbudte gjester fra inn- og utland. Vi skal ikke legge for mye i akkurat det, men det hele får et ekstra løft ved at to slike begivenheter faller sammen.

Arbeidet med et framtidig kulturhus har pågått i ni år. Planen om et internasjonalt frøhvelv ble første gang luftet på 1980-tallet. Ifølge Landbruks- og matdepartementet har veien fram til fullført anlegg, «i likhet med andre store prosjekter», vært lang og tornefull. Om ikke kulturhusets vei er like lang, er den sannelig tornefull nok. Siste ord er selvsagt ikke sagt, og første spiker ikke slått inn. Under behandlingen i Administrasjonsutvalget (AU) tirsdag foreslo Tverrpolitisk Fellesliste at prosjektet skulle ut på en ny anbudsrunde. Selv om dette vil påføre oss ytterligere 1,5 millioner kroner i utgifter, kan det vise seg å være vel anvendte penger. Tilbudet fra Skanska for to år siden på 88 millioner kroner, var til de grader preget av høykonjunktur på fastlandet. Arealet på kulturhuset er redusert og kalkulert til 46,5 millioner kroner. Det vil ikke overraske om beløpet blir redusert ved en ny anbudsrunde.

Under AU-møtet sa lokalstyreleder Kjell Mork at «vi skal ha en visjon om at byggetrinn to vil komme, kanskje mye raskere enn det mange tror». Hva mente Mork med det utsagnet? Mens motstanderne av å bygge i sentrum under møtet telte kvadratmeter og klaget over at det blir trangt, var det ikke en eneste bevring i Morks stemme da han kom med sin visjon. Byggetrinn to? Sannelig, sannelig. Vi husker alle høsten 2006 da det opprinnelig prosjektet ble skrinlagt på grunn av den skyhøye kalkylen fra Skanska. Nå sitter vi med et kraftig barbert byggetrinn én, og en visjon to. Visjonen ligger i en pen haug sedler Mork åpenbart vet om.

Alt vil imidlertid løsne om halvannen uke, når Longyearbyen lokalstyre beslutter å gå inn for sentrumsalternativet. Fra da av kan lokalstyret gå i gang med å skaffe sponsorer. Store Norske har så langt holdt tett, ikke minst fordi selskapet ikke er interessert i å bruke én eneste krone på Huset. Det bør ikke forundre noen om selskapet legger en pen bunke på bordet. Flere andre lokale aktører vil nok også kunne bidra, som LNS Spitsbergen, Avinor, Airlift og Lufttransport. Et og annet departement har vel også noen kroner å avse.

Kan hende burde vi alle starte en kronerulling? La 26. februar 2008 bli en minnedag. Gratulerer med avgjørelsen – hurra for frøhvelvet. Solen skinner på Hiorthfjellet, landet venter på oss. En myk, hvit, vakker verden av snø og is.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!