Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Myk stillhet

Snøen som har lavet ned de siste dagene har hensatt dalen i en forunderlig stillhet. Alt er hvitt, dempet og mykt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er som vi alle bare går rundt og lader opp til det vi har i vente, som om vi ikke vil sløse med en eneste kalori til tant og fjas. Ingen jager fram og tilbake i sentrum og jamrer seg over vedtaket i lokalstyrets administrasjonsutvalg tirsdag, der flertallet gikk inn for å bygge kulturhus i sentrum. Den endelige avgjørelsen om kulturhuset faller i lokalstyremøtet 26. februar, samme dag som Svalbard globale frøhvelv har sin offisielle åpningsseremoni med innbudte gjester fra inn- og utland. Vi skal ikke legge for mye i akkurat det, men det hele får et ekstra løft ved at to slike begivenheter faller sammen.

Arbeidet med et framtidig kulturhus har pågått i ni år. Planen om et internasjonalt frøhvelv ble første gang luftet på 1980-tallet. Ifølge Landbruks- og matdepartementet har veien fram til fullført anlegg, «i likhet med andre store prosjekter», vært lang og tornefull. Om ikke kulturhusets vei er like lang, er den sannelig tornefull nok. Siste ord er selvsagt ikke sagt, og første spiker ikke slått inn. Under behandlingen i Administrasjonsutvalget (AU) tirsdag foreslo Tverrpolitisk Fellesliste at prosjektet skulle ut på en ny anbudsrunde. Selv om dette vil påføre oss ytterligere 1,5 millioner kroner i utgifter, kan det vise seg å være vel anvendte penger. Tilbudet fra Skanska for to år siden på 88 millioner kroner, var til de grader preget av høykonjunktur på fastlandet. Arealet på kulturhuset er redusert og kalkulert til 46,5 millioner kroner. Det vil ikke overraske om beløpet blir redusert ved en ny anbudsrunde.

Under AU-møtet sa lokalstyreleder Kjell Mork at «vi skal ha en visjon om at byggetrinn to vil komme, kanskje mye raskere enn det mange tror». Hva mente Mork med det utsagnet? Mens motstanderne av å bygge i sentrum under møtet telte kvadratmeter og klaget over at det blir trangt, var det ikke en eneste bevring i Morks stemme da han kom med sin visjon. Byggetrinn to? Sannelig, sannelig. Vi husker alle høsten 2006 da det opprinnelig prosjektet ble skrinlagt på grunn av den skyhøye kalkylen fra Skanska. Nå sitter vi med et kraftig barbert byggetrinn én, og en visjon to. Visjonen ligger i en pen haug sedler Mork åpenbart vet om.

Alt vil imidlertid løsne om halvannen uke, når Longyearbyen lokalstyre beslutter å gå inn for sentrumsalternativet. Fra da av kan lokalstyret gå i gang med å skaffe sponsorer. Store Norske har så langt holdt tett, ikke minst fordi selskapet ikke er interessert i å bruke én eneste krone på Huset. Det bør ikke forundre noen om selskapet legger en pen bunke på bordet. Flere andre lokale aktører vil nok også kunne bidra, som LNS Spitsbergen, Avinor, Airlift og Lufttransport. Et og annet departement har vel også noen kroner å avse.

Kan hende burde vi alle starte en kronerulling? La 26. februar 2008 bli en minnedag. Gratulerer med avgjørelsen – hurra for frøhvelvet. Solen skinner på Hiorthfjellet, landet venter på oss. En myk, hvit, vakker verden av snø og is.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!