Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mye lys og mye varme

Ann Pedersen mener energien fra sola bør utnyttes bedre i boliger og andre bygg. Her sammen med Espen Johannessen fra leverandøren Solbes. FOTO: Christopher Engås

Mye lys og mye varme

Sola sørget for mer enn dobbelt så mye strøm som forventet til boligblokka på Elvesletta.

Tekst:

Publisert:

I fjor sommer fikk den første boligblokka i Longyearbyen solcellepaneler på taket. Nå er anlegget testkjørt i ett år, og resultatet overrasker.

115 prosent
Solbes, som er totalleverandør av solenergianlegg for nordiske forhold, har gått igjennom produksjonen for 2014, og konkluderer med at det fra mars til september ble produsert 8.496 kilowattimer. Den forventede effekten var 3.954 kilowattimer. Effekten har dermed vært 115 prosent større enn forventet.
– Dette er jo supert og langt over det vi hadde tenkt, sier Ann Pedersen som er prosjektdirektør for LNS i Nord-Norge.
Solbes opplyser at effekten ofte blir høyere enn ventet, men dette er altså mer enn det dobbelte.
Fordi sola er helt borte i perioder av året, og ligger lavt i horisonten til langt ut i mars, lå effekten denne måneden under det forventede. De fem påfølgende månedene var den igjen langt over forventningene, og i mai nesten fire ganger så høy. Noe av årsaken til det siste kan være en kombinasjon av kulde og sollys som reflekteres av snø.

Vurderer flere
Dette er det første solcelleanlegget i større målestokk på Svalbard, og Espen Johannessen i Solbes konkluderer med at det finnes et godt grunnlag for å utnytte solnergi så langt nord.

LNS er straks ferdig med ei ny boligblokk som også får solcellepaneler på taket, og Ann Pedersen sier resultatet er så bra at LNS nå vil vurdere å tenke mer kommersielt enn selskapet hitti har gjort.

– Det kan være et konkurransefortrinn, sier hun.

Utfordringen er at kvadratmeterprisen på disse boligene blir høyere, men samtidig får beboerne lavere strømregning, og alt tyder på at strømprisen fra energiverket vil bli høyere i årene som kommer.

– Vi står nå klar til å bygge et nytt bygg, og skal vurdere om det skal tas med også der. Resultatet er så bra at det bør vi, sier Pedersen som selv var med på å drive fram prosjektet som i 2013.

Flere tenker sol
Prosjektet er støttet med 400.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond. En årlig produksjon på 8.496 kilowattimer tilsvarer med dagens kraftpris 13.509 kroner. Dessuten betyr det mindre CO2-utslipp fordi blokkene trenger mindre strøm fra kullkraftverket. Den neste blokka er innflyttingsklar 1. desember, og et regnestykke viser en reduksjon på 16 tonn CO2 årlig fra de to boligblokkkene.

Flere bedrifter vurderer å ta i bruk sola som energikilde. Én av dem er Store Norske, som for tiden tester ut solenergi i Svea. En annen er SvalSat oppe på Platåberget.
SvalSat er en del av Kongsberg Satellite Service, som nå jobber med et prøveprosjekt for solcelle-basert energi på Trollstasjonen i Antarktis. Erfaringene herfra vil bli brukt på stasjonen på Svalbard.

Stor del
– På Trollstasjonen vår er strømmen enda dyrere, så der får vi størst effekt, sier avdelingsleder Arnulf Kjeldsen ved SvalSat.

Trollstasjonen ligger på 72 grader sørlig bredde, og analysene som er gjort til nå, viser at det er mulig å dekke en stor del av behovet for energi med solcellekraft.
Likevel, i perioder på året eller på grunn av perioder med overskyet himmel må solceller kombineres med dieselaggregat.

– Men i gjennomsnitt mener man i analysen at man skal klare å generere hoveddelen av energibehovet. Vi skal få i gang et prøveprosjekt i Antarktis hvor vi i mindre skala tester ut, og når vi har lært litt der nede, vil vi også også vurdere det i Arktis, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

SvalSat ligger gunstig til oppe på Platåberget, men først skal solcelleenergi testes i Antarktis. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!