Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Museumsplaner i det blå

 

Museumsplaner i det blå

Pengemangel gjør at framdriften av Gruve 3-museet har stanset helt opp. Om det blir åpning til Store Norskes 100-årsjubileum er høyst usikkert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2012 kl 09:37

 – For tiden skjer det ingenting i Gruve 3. Ingen arbeider med museumsprosjektet. Store Norske må få på plass en organisasjon med folk som har ansvaret for framdriften. Det er helt avgjørende, sier arkitekt Arvid R. Ruud i LPO arkitekter.

Ruud og to andre arkitekter i arkitektkontoret har arbeidet med museumsprosjektet i lang tid, og la fram et forprosjekt i fjor høst. Der var kostnadene redusert til 35 millioner kroner fra de tidligste kalkylen på 63 millioner. Planen er at museet, eller deler av det, skal står ferdig til Store Norskes jubileum i 2016.

Trang økonomi

For få år siden rant Store Norske over av penger, inntil kullstrømmen fra Svea Nord ble kraftig strypt for tre år siden. Siden den gang har økonomien i Store Norske utviklet seg i feil retning, og fører til at selskapet i år høyt sannsynlig vil gå i minus.

– Det er klart at det vil være spennende for Store Norske å kunne vise fram noe av museet til jubileet. Det er ikke et ubetydelig arbeid å ta vare på Gruve 3. Det handler om penger, og penger har vi ikke nå. Derfor må vi begeistre noen slik at vi får penger, sier administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson.

Åtte millioner kroner

Så langt er det brukt rundt åtte millioner kroner på prosjektet. Store Norske bevilget i fjor vår 6,4 millioner kroner til å sikre daganlegget mot ytterligere forfall. Svalbards miljøvernfond ga i fjor 1,5 millioner kroner til forprosjektet, for øvrig den største enkeltsum fra fondet noensinne til et prosjekt.

Positive samtaler

Arkitekt Arvid R. Ruud gjør det klart at prosjektet på ingen måte er skrinlagt, og sier at kultur­minister Anniken Huitfeldt (Ap) var svært positiv til planene da prosjektet ble presentert for henne da hun besøkte Longyear­byen forrige måned.

– Hun pekte på at dette burde være en sak for Riksantikvaren, og var også tydelig på at om det skulle være håp for offentlige midler, måtte museet være del av Svalbard Museum, sier Ruud.

Arkitekten har også vært i møte med direktøren og styrelederen for Norsk Teknisk Museum i Oslo, «og hatt en fruktbar dialog om innholdet i museet», som han sier. Det var et møte hvor også Per Andersson var til stede.

– Hva med 2016 og 100-årsjubileet, rekker dere det?

– Innen utgangen av året må det tas en beslutning om bevilgning. Da kan vi få deler av anlegget opp i løpet av 2014, og høsten 2016 er fullt ut realistisk, svarer Arvid R. Ruud.

Prosjektgruppe

Per Andersson arvet museumsplanen da han ved årsskiftet overtok som Store Norske-direktør etter Bjørn Arnestad.

Andersson er positiv til prosjektet, men understreker at Store Norske er helt avhengig av å få med andre.

– Faglig kompetanse er viktig. Under møtet med ledelsen i Norsk Teknisk Museum sa de seg interessert i å sitte i en prosjektgruppe. Vi må ha noen som holder en hånd på prosjektet og kvalitetssikrer det. Viljen og entusiasmen er til stede, men det har så langt ikke utløst noen penger, sier Andersson.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!