Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Museet går så det suser

Imponert: Floria (7), Susan og Walter Locher fra Basel i Sveits var veldig fornøyde med besøket på Svalbard museum. FOTO: John Christian Nygaard

Museet går så det suser

Svalbard museum har doblet besøkstallene sine fra i fjor, og pila peker bare oppover.

Tekst:

Publisert:

Fra 1. januar til 30. juni i år hadde Svalbard museum 15.387 besøkende. Det er så godt som en dobling fra samme periode i fjor, hvor antall besøkende var 7734.

– «Hurra!», utbryter direktør Tora Hultgreen ved Svalbard museum, når hun ser på besøkstallene så langt i år.

Hun er naturligvis strålende fornøyd med utviklingen.

– Vi er svært fornøyde med besøkstallene, og vil fortsette med utvidede åpningstider og gode formidlingstilbud til våre gjester, sier Hultgreen, som for tiden er på ferie.

Hun tror den kraftige økningen i antall besøkende har flere grunner.

– Vi har opparbeidet oss et godt omdømme, og Kunsthall Svalbard har trolig bidratt til økningen. I tillegg har vi utvidet åpningstidene og har alltid åpent ved cruiseanløp, uansett hvor tidlig de kommer.

Besøk fra Sveits
Familien Locher fra Basel i Sveits er blant turistene som har besøkt museet de siste dagene, og de var veldig fornøyde med det de så.

– Vi kom hit for å se hvordan menneskene levde på Svalbard tidligere, og for å lære litt om historien til øygruppa, sier mamma Susan, mens datteren Floria (7) titter på gamle hvalfangstredskaper.

Så får hun øye på isbjørnen som står plassert midt i museet, og må selvfølgelig bort for å ta en nærmere titt.

– Vi går alltid på museum når vi besøker et nytt sted. Det er en fin måte å få mer informasjon på, sier Susan, før hun blir avbrutt av datteren som sier noe på sveitsisktysk, som undertegnede ikke forstår.

– Hun prøver å fortelle deg at hun synes museet er veldig interessant, sier Susan og ler.
Pappa Walter er også fornøyd med opplevelsen.

– Museet ser veldig nytt og rent ut, og utstillingen er designet på en god måte. Men noen av gjenstandene bak glassvinduene er litt vanskelige å se, fordi det blir så mye refleksjon fra lyset rundt.

Stigende besøkstall
Svalbard museum er et «must» for alle som er interessert i å lære seg mer om øygruppas historie, enten de er fastboende eller turister. Hultgreen mener besøkstallene også er med på å styrke museets posisjon:

– Vi har stigende besøkstall, som viser at Svalbard museum er en viktig arena for formidlingen av Svalbards særegne historie og natur. Vi har også en fantastisk og dedikert stab som gjør en viktig jobb med å sørge for at museet er en svært relevant attraksjon i Longyearbyen.

Travle dager
Margit Skreslett og Simon Solnes har begge sommerjobb som museumsbetjenter, og de merker at det blir mye å gjøre.

– De dagene hvor det er virkelig mye folk blir det veldig travelt og lange køer. Det har vært veldig mange turister innom nå i sommer, sier Skreslett, og forteller videre at det særlig merkes de dagene det er store skip innom Longyearbyen med turister.

Vil lære noe
Skreslett forteller at de besøkende ofte har mange spørsmål, gjerne om hvordan samfunnet er på Svalbard og hvordan det er å bo her.

– Vi svarer ofte på spørsmål, og vet vi ikke svaret, så sjekker vi det opp eller ringer for å finne ut av det, sier Skreslett.

– Vi ønsker jo å være et sted hvor folk skal få svar på det de lurer på, sier Solnes, og legger til at noen også kommer innom med veldig emnespesifikke spørsmål

Han har jobbet i perioder ved museet de siste 4-5 årene, og tror de stadig økende besøkstallene også kan skyldes at folk blir mer interessert i å lære noe på ferieturen.

– Jeg tror mange ønsker å oppleve at de lærer noe når de er ute og reiser. Ferie handler ikke bare om å slappe av, og det er jo veldig gøy for oss, sier Solnes.

– Det er også tilbakemeldingene vi får fra kunder. At de opplever museet som lærerikt og godt gjennomført. Vi har ikke opplevd noen negative tilbakemeldinger så lenge vi har vært her, og det er jo selvfølgelig veldig hyggelig, sier Skreslett og smiler.

Se bildet større

Sommerjobb: Simon Solnes og Margit Skreslett har sommerjobb på museet, og kan bekrefte at det har vært travle dager med mye besøk. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Fangsthytte: På museet kan man blant annet se hvordan de gamle fangsthyttene kunne se ut og hvordan menneskene som benyttet seg av dem levde. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!