Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Muligheter i skjebnetid

De sju første kandidatene på lista til Svalbard Venstre: Anne Line Pedersen (f.v.), Eivind Trondsen, Oddmund Rønning, Eirik Berger, Kristin Furu Grøtting, Ingrid Vinje og Robert Nilsen. FOTO: Privat

Leserinnlegg:

Muligheter i skjebnetid

"Det er denne type krefter som må få blomstre og gis gode vilkår."

Tekst:

Publisert:

Det henger noen lave og tunge skyer over byen vår. Veldig mange får i disse dager den tunge beskjeden om at de mister jobben sin på grunn av krisen i Store Norske. Prosessen med oppsigelser er i full gang. Byen dreneres og vi vil se at venner skilles, barn mister klassekamerater og lekekompiser i barnehagen. Mange møter arbeidsledighet, nedflytting og en usikker tilværelse. Det er utrolig frustrerende og dessverre er det ikke så mye vi lokalpolitikere får gjort, bortsett fra å påvirke gjennom de kanaler vi har.

Svalbard Venstre har tett kontakt med Venstres sentrale ledelse og stortingsgruppe. Som regjeringspartner vil de bidra til å få raske avklaringer og støtte de nødvendige tiltak for å redusere konsekvensene av krisen. Det er ingen andre små samfunn i Norge med 2000 innbyggere som har så tett kontaktflate mot sentrale myndigheter. Det er vår oppgave og sørge for å gi sentrale politikere all nødvendig kunnskap og tydelige råd, slik at gode avgjørelser tas i regjering og Storting.

Flere jeg møter har sagt til meg at vi lokalpolitikere i Longyearbyen bare er opptatt av å påvirke i sentralt strøk. Hva med de lokale sakene? Jeg tar med meg denne kritikken, og skal gjøre alt jeg kan for å være til stede og gjøre rett på hjemmebane. Samtidig skal jeg sørge for at våre lokale stemmer fra innbyggere og næringsliv skal veie tungt i de beslutningene som tas i Oslo. Vi må innse at behovet for å informere og påvirke sentrale beslutningstakere er større enn noen gang.

I en slik sammenheng er prosessen med ny Svalbardmelding dessverre mer en bremsekloss enn en katalysator for den omstillingen vi må inn i. Vi kan ikke vente enda lenger før noe skjer. Vi har ventet lenge nok. Om regjeringen fortsatt mener vi skal ha en solid bosetting i Longyearbyen må det legges økonomisk kraft i omstillingen, og det må skje nå!

Folk i Longyearbyen viser gang på gang en enorm varme, romslighet og raushet. Vi så det tydelig under Syria-aksjonen for ikke lenge siden, og vi ser den hvert eneste år under TV-aksjonen. En årlig kollektiv innsats som imponerer og som vi rettmessig kan være stolte av. I tillegg kommer alle arrangementene, festivalene og aktivitetene som samler og begeistrer. Vi må dyrke dette videre for å opprettholde den positive energien i byen.

Jeg fokuserer ofte på ny verdiskaping. Det er viktig å huske at det allerede skapes mye i vår lille by. Det produseres de lekreste sjokoladebiter, fossiler selges av unge gründerspirer og etter iherdig jobbing gjennom flere år kan vi endelig nyte de velsmakende resultatene fra vårt nye lokale bryggeri. Der produseres det faktisk eksportvarer til fastlandet. Tenk litt på det!

Og hvem i all verden er det som klarer å se et kommersielt potensial i en falleferdig plankehaug i Sverdrupbyen? Etter noen år med hardt arbeid er Gruvelageret på nærmest magisk vis forvandlet til et unikt selskapslokale som vil styrke Longyearbyen som opplevelsesarena.

Om ikke lenge kan vi takket være en driftig sjel med miljøomsorg, og med god hjelp av 13.000 meitemarker, få tilgang til lokalt dyrkede grønnsaker i Longyearbyen. For mange en sprø idé, men jeg håper og tror dette blir en solid bedrift om noen år. Tilgang på lokale matressurser kombinert med kreative og viljesterke mennesker i Longyearbyen, vil sørge for helt nye muligheter og arbeidsplasser. Det er jeg helt sikker på!

Det er denne type krefter som må få blomstre og gis gode vilkår. Det er en energi og drivkraft i byen som må gis spillerom dersom vi fortsatt skal ha et velfungerende samfunn her nord. Det er faktisk mange gode grunner til optimisme.

Dette er Svalbards viktigste valg, og du kan være med å påvirke fremtiden. Husk at en stemme til Svalbard Venstre ved årets valg er en stemme til de som vil skape noe i byen vår. Det er en stemme til de som vil være kreative og se nye muligheter til tross for at vi skal gjennom en tøff tid sammen.

Alle vi i Svalbard Venstre er drevet av en sterk entusiasme og kjærlighet til Svalbard. Jeg er omgitt av en gjeng utrolig flotte og dyktige mennesker, som alle vil bidra til å løfte Longyearbyen inn i en ny tid. De siste ukene har jeg møtt stadig flere som sier de vil stemme på Svalbard Venstre, og vi har nylig fått vårt første medlem i Unge Venstre. Dette er gledelig og alt tyder på at Svalbard Venstre nå blir etablert som en solid drivkraft i byen vår.

Vi har kanskje verdens beste samfunn å bo i, et samfunn som vi alle er stolte av – og det vil vi i Svalbard Venstre jobbe hardt for at det skal fortsette å være.
Ha en god helg og et godt valg!
Eirik Berger
Svalbard Venstre

Siste nytt i Nyheter

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

 
– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!