Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mulig tredje kabel

Det ble store problemer da kabelforbindelsen til fastlandet slo feil i fjor sommer. Nå vurderer Space Norway flere tiltak for å unngå at det samme skal kunne skje igjen. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 22, 2014

Mulig tredje kabel

Space Norway AS vurderer å legge fiberkabel nummer tre mellom Svalbard og fastlandet.

I fjor sommer skjedde det som ikke skal skje. Forbindelsen til fastlandet ble brutt, telefonene virket ikke, og det var ikke internett. Svalbardsamfunnet var i praksis isolert fra omverdenen. Et uhell under oppgradering av fiberforbindelsen til fastlandet var årsaken. Heldigvis gikk det bare noen timer før vi var «på nett» igjen.

I kjølvannet av uhellet, har det pågått et arbeid som har som mål å sikre at dette ikke skal skje igjen. Oddvar Midtkandal, som er sjef for infrastrukturen i det statseide selskapet Space Norway AS, som eier kablene, sier det er gjort et omfattende arbeid siden uhellet i fjor.

– Det som skjedde var at begge kablene ble satt ut samtidig, noe vi ikke trodde skulle kunne skje. Hele poenget med å ha to kabler er jo at den ene skal ta over for den andre, om en feil skulle oppstå. Nå har vi skilt kablene galvanisk, det vil si at de nå er teknisk helt adskilte, og vi tror ikke det samme skal kunne skje igjen, sier han.

I et brev til Longyearbyen lokalstyre nevner Midtkandal planene om en tredje kabel.

– Kablene vi bruker i dag har en antatt levetid på 25 år, og vi er begynt å diskutere hva vi skal gjøre fram mot 2028, når den levetiden er utløpt. Et alternativ er å legge en tredje kabel, som kan ta over den dagen de eksisterende ikke fungerer lenger, sier Oddvar Midtkandal.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!