Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mulig tredje kabel

Det ble store problemer da kabelforbindelsen til fastlandet slo feil i fjor sommer. Nå vurderer Space Norway flere tiltak for å unngå at det samme skal kunne skje igjen. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 22, 2014

Mulig tredje kabel

Space Norway AS vurderer å legge fiberkabel nummer tre mellom Svalbard og fastlandet.

Tekst:

Publisert:

I fjor sommer skjedde det som ikke skal skje. Forbindelsen til fastlandet ble brutt, telefonene virket ikke, og det var ikke internett. Svalbardsamfunnet var i praksis isolert fra omverdenen. Et uhell under oppgradering av fiberforbindelsen til fastlandet var årsaken. Heldigvis gikk det bare noen timer før vi var «på nett» igjen.

I kjølvannet av uhellet, har det pågått et arbeid som har som mål å sikre at dette ikke skal skje igjen. Oddvar Midtkandal, som er sjef for infrastrukturen i det statseide selskapet Space Norway AS, som eier kablene, sier det er gjort et omfattende arbeid siden uhellet i fjor.

– Det som skjedde var at begge kablene ble satt ut samtidig, noe vi ikke trodde skulle kunne skje. Hele poenget med å ha to kabler er jo at den ene skal ta over for den andre, om en feil skulle oppstå. Nå har vi skilt kablene galvanisk, det vil si at de nå er teknisk helt adskilte, og vi tror ikke det samme skal kunne skje igjen, sier han.

I et brev til Longyearbyen lokalstyre nevner Midtkandal planene om en tredje kabel.

– Kablene vi bruker i dag har en antatt levetid på 25 år, og vi er begynt å diskutere hva vi skal gjøre fram mot 2028, når den levetiden er utløpt. Et alternativ er å legge en tredje kabel, som kan ta over den dagen de eksisterende ikke fungerer lenger, sier Oddvar Midtkandal.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!