Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mulig tredje kabel

Det ble store problemer da kabelforbindelsen til fastlandet slo feil i fjor sommer. Nå vurderer Space Norway flere tiltak for å unngå at det samme skal kunne skje igjen. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 22, 2014

Mulig tredje kabel

Space Norway AS vurderer å legge fiberkabel nummer tre mellom Svalbard og fastlandet.

I fjor sommer skjedde det som ikke skal skje. Forbindelsen til fastlandet ble brutt, telefonene virket ikke, og det var ikke internett. Svalbardsamfunnet var i praksis isolert fra omverdenen. Et uhell under oppgradering av fiberforbindelsen til fastlandet var årsaken. Heldigvis gikk det bare noen timer før vi var «på nett» igjen.

I kjølvannet av uhellet, har det pågått et arbeid som har som mål å sikre at dette ikke skal skje igjen. Oddvar Midtkandal, som er sjef for infrastrukturen i det statseide selskapet Space Norway AS, som eier kablene, sier det er gjort et omfattende arbeid siden uhellet i fjor.

– Det som skjedde var at begge kablene ble satt ut samtidig, noe vi ikke trodde skulle kunne skje. Hele poenget med å ha to kabler er jo at den ene skal ta over for den andre, om en feil skulle oppstå. Nå har vi skilt kablene galvanisk, det vil si at de nå er teknisk helt adskilte, og vi tror ikke det samme skal kunne skje igjen, sier han.

I et brev til Longyearbyen lokalstyre nevner Midtkandal planene om en tredje kabel.

– Kablene vi bruker i dag har en antatt levetid på 25 år, og vi er begynt å diskutere hva vi skal gjøre fram mot 2028, når den levetiden er utløpt. Et alternativ er å legge en tredje kabel, som kan ta over den dagen de eksisterende ikke fungerer lenger, sier Oddvar Midtkandal.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!