Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mulig tredje kabel

Det ble store problemer da kabelforbindelsen til fastlandet slo feil i fjor sommer. Nå vurderer Space Norway flere tiltak for å unngå at det samme skal kunne skje igjen. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 22, 2014

Mulig tredje kabel

Space Norway AS vurderer å legge fiberkabel nummer tre mellom Svalbard og fastlandet.

Tekst:

Publisert:

I fjor sommer skjedde det som ikke skal skje. Forbindelsen til fastlandet ble brutt, telefonene virket ikke, og det var ikke internett. Svalbardsamfunnet var i praksis isolert fra omverdenen. Et uhell under oppgradering av fiberforbindelsen til fastlandet var årsaken. Heldigvis gikk det bare noen timer før vi var «på nett» igjen.

I kjølvannet av uhellet, har det pågått et arbeid som har som mål å sikre at dette ikke skal skje igjen. Oddvar Midtkandal, som er sjef for infrastrukturen i det statseide selskapet Space Norway AS, som eier kablene, sier det er gjort et omfattende arbeid siden uhellet i fjor.

– Det som skjedde var at begge kablene ble satt ut samtidig, noe vi ikke trodde skulle kunne skje. Hele poenget med å ha to kabler er jo at den ene skal ta over for den andre, om en feil skulle oppstå. Nå har vi skilt kablene galvanisk, det vil si at de nå er teknisk helt adskilte, og vi tror ikke det samme skal kunne skje igjen, sier han.

I et brev til Longyearbyen lokalstyre nevner Midtkandal planene om en tredje kabel.

– Kablene vi bruker i dag har en antatt levetid på 25 år, og vi er begynt å diskutere hva vi skal gjøre fram mot 2028, når den levetiden er utløpt. Et alternativ er å legge en tredje kabel, som kan ta over den dagen de eksisterende ikke fungerer lenger, sier Oddvar Midtkandal.

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!