Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mulig barnehageknipe

Sektorsjef for oppvekst og kultur, Anne Søvold Vikanes, orienterte om barnehagesituasjonen i lokalstyret tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Mulig barnehageknipe

I april kan det bli mangel på barnehageplasser i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Fra april kan vi komme i en situasjon der vi ikke har nok barnehageplasser, uttalte sektorsjef for oppvekst og kultur, Anne Søvold Vikanes under ei orientering i lokalstyremøtet tirsdag.

Stengt

Longyearbyen barnehage er for tiden stengt. Dette delvis på grunn av at det per i dag er nok kapasitet i de to andre barnehagene, og delvis fordi barnehagen ligger i et område som kan være skredutsatt. Før noe blir bestemt med hensyn til den stengte barnehagen, avventer man en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat som skal si noe om skredfaren.

Det kan oppstå utfordringer dersom Longyearbyen barnehage må holdes stengt.

– Vi har fått plass til alle denne høsten, og vi har kontroll på neste år til og med mars. Men fra april kan vi risikere at noen ikke får plass. Slik situasjonen er nå mangler vi ni plasser, sa Vikanes.

Hun understrekte at prognosene er usikre. Det kan komme oppsigelser og det kan komme nye barn til før vi kommer til april. Barnehagebefolkningen i Longyearbyen preges av at det er svært mange unger under tre år, og de krever dobbel plass.

Håper på løsning

Oppvekst- og kulturutvalget (OKU) har sett på lokaler som kan brukes til barnehage, men ikke kommet opp med noe konkret alternativ. Ungdomshuset har vært diskutert, men den foreløpige konklusjonen er at dette lokalet skal skjermes og forbeholdes ungdommen.

OKU har diskutert anskaffelse av midlertidige brakker som kan brukes som barnehage. Privat barnehage har også blitt lansert som et alternativ. Man har også diskutert å gå bort fra en situasjon med full barnehagedekning, selv om det er bestemt politisk at alle som trenger plass skal få det innen tre måneder. OKU har bedt administrasjonen om å se på problematikken.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) håper saken løser seg.

– En av styrkene ved longyearbysamfunnet er at alle har jobb. Jeg håper inderlig at vi slipper en situasjon der noen må være hjemme på grunn av at de ikke får barnehageplass, sa han.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!