Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Motstand mot hundegårder

 

Motstand mot hundegårder

Hytteeiere i Todalen vil ikke ha hundegårder som naboer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2011 kl 08:00

Bråk, hunder som rømmer, og reinsdyr, polarrev og fugler som jages på flukt. Det er hva hytteeierne i Todalen ser for seg hvis det kommer flere hunde­gårder i området.

I forslaget til ny delplan for hundegårder er det avsatt et område som strekker seg fra et stykke inn i Bolterdalen til utløpet av Todalen. Omtrent der grensen går ved Todalen, ligger det i dag allerede en hundegård. I tillegg har turoperatøren Svalbard Husky en hundegård rett på østsiden av veien til Gruve 6.

Bør flyttes

«Disse to nye hundegårdene er ved sin nærhet til Todalen hytteområde godt innenfor en sone hvor hundehyl lett høres, spesielt ved østlig vind som er dominerende hele året», skriver Jon Sandmo i en høringsuttalelse på vegne av hytteeierne.

Hytteeierne mener derfor alle hundegårdene bør samles i Bolterdalen, og at de to som ligger ved Todalen flyttes dit.

– Hundegårdene er en støykilde. Aller helst burde grensen for hvor det kan settes opp hundegårder gå ved veien opp til de to som ligger på østsiden av fyllinga, sier Sandmo.

Hekkeområder

Også Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF) har innvendinger til de foreslåtte grensene for delplanen.

Hele området som går langs Gruve 7-veien er ifølge LoFF et viktig hekkeområde for myrsnipe og brukes også av andre arter under trekket og som beiteområde.

Det samme området er ifølge Sysselmannen våtmarksområde med rike forekomster av mosearter og en karakteristisk arktisk strandeng. Sysselmannen påpeker også at et område på østsiden av Bolterdalselva er et stort og artsrikt område med mosetundra og et viktig beiteområde for gås.

Stort behov

Longyearbyen hundeklubb er opptatt av at det tas hensyn til snødrift og vind og eksisterende løyper og hundegårder når det skal tilrettelegges for nye. De mener også det bør være muligheter for overnatting i tilknytning til hundegårdene, for at oppsynet med hundene skal bli enklere.

I tillegg ønsker hundeklubben seg en ny hundegård ved siden av den som allerede finnes rett utenfor bebyggelsen i Longyearbyen.

«Det er et stort behov for økt kapasitet i byhundegården. Klubben har i flere år hatt lange ventelister. Slik situasjonen er i dag, finnes det ingen mulighet for nytilflyttede til Svalbard å få plass til sin polarhund», skriver klubben i høringsuttalelsen.  

Last ned vedlegg

Delplan_Bolterdalen.pdf

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!