Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Motstand mot forskningsanlegg

Det er stor skepsis til Statens kartverks planer om å plassere en geodesistasjon på Brandalpynten ved Ny-Ålesund. Ifølge kartverket finnes det ingen alternativer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2011 kl 11:14

Statens kartverk har drevet geodesimålinger i Ny-Ålesund siden 1994, og planlegger nå å bygge en ny og større stasjon på Brandalpynten, halvannen kilometer nordvest for dagens anlegg.

Geodesi handler om å registrere selv den minste endring i jordskorpa. Målingene er svært følsomme, og kravet til lokalisering er høyt. Det eneste stedet som er funnet egnet til stasjonen er ved Brandallaguna på Brandalpynten. Anlegget består av en instrumentpark med to ruvende antenner og et teknisk bygg, samt en adkomstvei med bru over Bayelva, til daglig kalt Rødelva.

Konsekvenser

Kartverket sendte i juni en konsekvensutredning på høring sammen med endelig søknad til Sysselmannen. Tolv høringsuttalelser kom inn, sju av dem er negative til plasseringen på Brandalpynten.

Norsk Polarinstitutt (NP) mener at lokaliseringen bryter med hovedprinsippet i arealplanen, i og med at anlegget i sin helhet ligger i et område avsatt som kulturminne-, natur- og friluftsområde.

NP peker også på at det er formulert høye mål om Ny-Ålesund som en miljøvennlig forskningslandsby, og at det er lagt inn sterke forpliktelser om å redusere forskningens fotavtrykk.

Konflikt med friluftslivet

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er også negative og mener at anlegget vil komme i konflikt med lokalt friluftsliv. DN mener som NP at konflikten med friluftslivet i større grad burde vært drøftet i konsekvensutredningen.

«Etter utbygginga vil Brandalsletta totalt endre karakter, til et område preget av teknisk utbygging. Tiltaket får stor negativ konsekvens for nærfriluftslivet, spesielt i og med at det mangler alternative områder.»

Engelske NERC Arctic research station, som i svært mange år har holdt til i Ny-Ålesund, er bekymret over at utbygging på områder utenfor Ny-Ålesund vil skape presedens i framtidige saker der man ønsker å bygge ut upåvirkede områder.

Ingen alternative steder

Geodesi-anlegget som er i drift er plassert like inntil flystripa, og utgjør ifølge Det Norske Veritas en sikkerhetsrisiko. Derfor anbefales det ikke at en ny stasjon anlegges på samme sted.

Prosjektleder Line Langkaas i Statens kartverk sier at det ikke finnes alternative steder i Ny-Ålesund, eller i området rundt.

Ifølge henne er det to forhold som avgjør plasseringen av de følsomme antennene: Fri horisont og stabil grunn. Anbefalt er en horisont ikke dårligere enn fem grader.

Antenna som i dag er i bruk står plassert like ved flystripa, nærmere Zeppelinfjellet, med en lokal horisont mot sør på 12 grader.

Stasjonen i Ny-Ålesund bruker fjerne himmellegemer, kvasarer, som referansepunkt for sine målinger. Derfor er det særdeles viktig at antennen står absolutt i ro. Kravet til nøyaktighet vil øke ytterligere ved det nye anlegget.

Mer om saken i papirutgaven av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!