Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Motorlandet Svalbard

Nok av snøskutere på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Motorlandet Svalbard

Svalbard har 3.000 isbjørner, 2.600 mennesker og 4.700 kjøretøyer.

Tekst:

Publisert:

En oversikt fra Statens vegvesen i Troms viser at det var 4.706 kjøretøyer på Svalbard ved nyttår. Tallet inkluderer alle typer motorkjøretøyer som personbiler, busser, beltebiler, snøskutere og mopeder. Med et innbyggertall på 2.642, tilsvarer det 1,8 kjøretøyer per innbygger på Svalbard – nesten dobbelt så mange som i resten av landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Av alle framkomstmidlene var det 2.130 snøskutere på Svalbard ved årsskiftet. Det tilsvarer 0,8 skutere per innbygger. Tar vi bort alle under 16 år på øygruppa, er det ganske nøyaktig én snøskuter per innbygger.

Statistikken er imidlertid ikke brutt ned på bosetninger, alle kjøretøyer registreres automatisk i Longyearbyen. En fersk oversikt fra Sysselmannen viser imidlertid at Trust Arktikugol i Barentsburg kun har ti snøskutere registrert på seg. Privateide snøskutere er ikke vanlig i Barentsburg, noe som betyr at de aller fleste snøskutere på Svalbard hører hjemme i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

I tillegg er det 1.248 personbiler på Svalbard, noe som betyr at det er én bil for hver annen innbygger på øygruppa. Dette er omtrent som landssnittet.

Det var også 26 busser, 245 varebiler og 36 lastebiler på Svalbard ved årsskiftet.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!