Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Motorlandet Svalbard

Nok av snøskutere på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Motorlandet Svalbard

Svalbard har 3.000 isbjørner, 2.600 mennesker og 4.700 kjøretøyer.

En oversikt fra Statens vegvesen i Troms viser at det var 4.706 kjøretøyer på Svalbard ved nyttår. Tallet inkluderer alle typer motorkjøretøyer som personbiler, busser, beltebiler, snøskutere og mopeder. Med et innbyggertall på 2.642, tilsvarer det 1,8 kjøretøyer per innbygger på Svalbard – nesten dobbelt så mange som i resten av landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Av alle framkomstmidlene var det 2.130 snøskutere på Svalbard ved årsskiftet. Det tilsvarer 0,8 skutere per innbygger. Tar vi bort alle under 16 år på øygruppa, er det ganske nøyaktig én snøskuter per innbygger.

Statistikken er imidlertid ikke brutt ned på bosetninger, alle kjøretøyer registreres automatisk i Longyearbyen. En fersk oversikt fra Sysselmannen viser imidlertid at Trust Arktikugol i Barentsburg kun har ti snøskutere registrert på seg. Privateide snøskutere er ikke vanlig i Barentsburg, noe som betyr at de aller fleste snøskutere på Svalbard hører hjemme i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

I tillegg er det 1.248 personbiler på Svalbard, noe som betyr at det er én bil for hver annen innbygger på øygruppa. Dette er omtrent som landssnittet.

Det var også 26 busser, 245 varebiler og 36 lastebiler på Svalbard ved årsskiftet.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!