Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Motorlandet Svalbard

Nok av snøskutere på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Motorlandet Svalbard

Svalbard har 3.000 isbjørner, 2.600 mennesker og 4.700 kjøretøyer.

Tekst:

Publisert:

En oversikt fra Statens vegvesen i Troms viser at det var 4.706 kjøretøyer på Svalbard ved nyttår. Tallet inkluderer alle typer motorkjøretøyer som personbiler, busser, beltebiler, snøskutere og mopeder. Med et innbyggertall på 2.642, tilsvarer det 1,8 kjøretøyer per innbygger på Svalbard – nesten dobbelt så mange som i resten av landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Av alle framkomstmidlene var det 2.130 snøskutere på Svalbard ved årsskiftet. Det tilsvarer 0,8 skutere per innbygger. Tar vi bort alle under 16 år på øygruppa, er det ganske nøyaktig én snøskuter per innbygger.

Statistikken er imidlertid ikke brutt ned på bosetninger, alle kjøretøyer registreres automatisk i Longyearbyen. En fersk oversikt fra Sysselmannen viser imidlertid at Trust Arktikugol i Barentsburg kun har ti snøskutere registrert på seg. Privateide snøskutere er ikke vanlig i Barentsburg, noe som betyr at de aller fleste snøskutere på Svalbard hører hjemme i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

I tillegg er det 1.248 personbiler på Svalbard, noe som betyr at det er én bil for hver annen innbygger på øygruppa. Dette er omtrent som landssnittet.

Det var også 26 busser, 245 varebiler og 36 lastebiler på Svalbard ved årsskiftet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!