Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møtes av utålmodige ansatte

Vant med omstilling: Wenche Ravlo slanket i 2008 Norske Skog Follum med 70 ansatte. – Jeg har jobbet mye med omstilling og endring, sier hun. FOTO: Trond Gram, Teknisk Ukeblad

Møtes av utålmodige ansatte

Når Wenche Ravlo inntar hjørnekontoret i andre etasje i administrasjonsbygningen til Store Norske, bryter hun en lang tradisjon i det statseide kullselskapet.

Tekst:

Publisert:

– Jeg forventer en sjef som gjennomfører. Vi har snakket mye, men ikke gjennomført nok, sier klubbleder Arild Olsen.

Det er lettelse i Store Norske etter at jakten på ny administrerende direktør er over, men ansatte er også avventende. For fagforeningen var det viktig at den nye toppsjefen hadde gruvefaglig bakgrunn. Ravlo besøkte sin første kullgruve først i desember i fjor, da hun var i Gruve 7.

– Vi har i utgangspunktet ønsket en person med gruve- eller entreprenørbakgrunn, men blant kandidatene vi hadde var hun den som fremsto som best. For meg fremstår hun som en gjennomfører, det er vel det CV-en hennes er preget av, og det er akkurat det vi trenger, sier Olsen etter ansettelsen.

Mye ute
Wenche Ravlo (49) er vant til omstilling. Hun er utdannet sivilingeniør i kjemi med videreutdanning i ledelsesfag, og har de siste 15 årene jobbet i ulike stillinger i Norske Skogindustrier ASA, blant annet som fabrikkdirektør ved Norske Skog Follum i Hønefoss. I tillegg har hun vært produksjonsdirektør for fire av fabrikkene til Elopak AS. Hun har også flere styreverv.

Nå blir hun første kvinnelige administrerende direktør i kullselskapet, et selskap i dyp krise. Store Norske ender med et rekordstort underskudd i 2014. Etter ni måneder i fjor var underskuddet på nesten en kvart milliard, og før jul måtte selskapet si opp 95 ansatte. Sannsynligvis må også flere gå i løpet av de neste månedene. Selskapet må uansett drive smartere.

– Det er ting jeg må se på. Jeg er vant til å jobbe med tung industri, og har jobbet med omstilling og endring i den type bedrifter, sier Ravlo til Svalbardposten.

– Hva skjer først?

– Den første tiden blir det viktig å fordype seg i og bli kjent med driften og forstå hva som foregår i gruvene. Jeg vil være ganske mye ute for å bli kjent med driften og de ansatte, sier hun.

– Fordeler og ulemper
Som fabrikksjef i Norske Skog Follum gjennomførte hun en stor omstilling for å berge fabrikken. 70 måtte gå og 400 var igjen da omstillingen var gjort i 2008. Men hun får ikke tatt del i prosessen som Store Norske er i gang med. Om kort tid skal styret møte eieren, Nærings- og fiskeridepartementet og banken med mål om å refinansiere selskapet og sikre driften. Det er heller ikke lenge til kassa er tom.

– Utfordringen er å finne en måte hvor vi kan drifte selskapet som er bærekraftig, samtidig som vi ivaretar rollen som hjørnesteinbedrift, sier Wenche Ravlo.

– Prosessen er gjort når du begynner. Hva tenker du om det?

– Det er fordeler og ulemper med det. Nå er det sånn at jeg er i en jobb og at prosessene foregår nå, men jeg kommer til å ha tett kontakt med styrelederen, sier Ravlo, som mener det er mange likhetstrekk med den tidligere jobben hennes og bedriften hun skal begynne i.

– Norske skog har vært og er et selskap i et marked og en bransje som er preget av stor omskiftning og endring. De er begge tradisjonsrike hjørnesteinbedrifter, prosessbedrifter og industribedrifter, sier hun.

Ikke dekket bord

Hun lover i tillegg et tett samarbeid med de tillitsvalgte i Store Norske. Det forventer også klubblederen, som inviterer til et nært samarbeid.

– Vi krever det, men det er vel «inviterer» man sier, sier Arild Olsen.

– Hva tenker du om at den nye direktøren ikke får være med på prosessene som pågår nå?

– Hun har fortsatt mulighet til å endre selskapet i alle mulige retninger. Jeg vil ikke si at den nye direktøren kommer til dekket bord, sier Olsen, som synes det har vært krevende å finne ny direktør til selskapet.

Lettet
Siden begynnelsen av desember har Annette Malm Justad vært arbeidende styreleder. Hun legger ikke skjul på at hun er lettet over at en ny toppleder er på plass.

– Hun har mange ting vi anser som viktig. Hun har ingen gruveerfaring, men lang industriell erfaring fra prosessindustri, som slett ikke er så langt unna det vi driver med. Og hun har vært i bedrifter som har vært i betydelige omstillinger i mange fasonger, og har løst det med godt grep. Det er jo en alvorlig situasjon og det er viktig på få noen som er motivert til ta på seg store utfordringer, sier hun.

– Jeg tenker at dette blir kjempebra, og gleder meg til å få Wenche på plass. Det er ikke naturlig at en styreleder skal involvere seg i dybden slik jeg har gjort nå, sier Annette Malm Justad.

LES OGSÅ:
Siste dag på jobben
– Jeg har hatt mye dårlig samvittighet

Nøkkelord

Se bildet større

Arild Olsen mener det har vært mye snakk og lite gjennomføring. FOTO: Eirik Palm

Administrerende direktører i Store Norske

1945–1946 Joakim Lindholm/Trygve Brodtkorb
1946–1956 Trygve Brodtkorb
1956–1966 Atle G.Bjørkum
1966–1978 Ole Mellerud
1978–1979 Ole Mellerud/I.Ohm
1979–1987 Ingvald Ohm
1988–1992 Gunnar Christiansen
1993–1997 Atle Fornes
1998 Atle Fornes/Robert Hermansen
1999–2008 R. Hermansen
2008 R. Hermansen/Bjørn Arnestad
2008–2011 B. Arnestad
2012–2014 Per Andersson
2015 - Wenche Ravlo

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!