Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møter Mæland med nye krav

Opptatt av boliger: Ap-leder Øyvind Snibsøer var opptatt av boligpolitkken under 1. maitalen i fjor, og fortsatte i valgkampen. Nå utfordrer han næringsministeren til å gripe inn. FOTO: Eirik Palm

Møter Mæland med nye krav

Næringsminister Monica Mæland (H) blir møtt med krav om å avklare energispørsmålet og å ordne opp i boligmarkedet.

29. februar landet statsråden på Svalbard igjen. Siden hun var her sist har 150 ansatte i Store Norske fått beskjed om at de mister jobben, mens Longyearbyen er i manko på boliger etter snøskredet 19. desember i fjor, og senest i uka som gikk, ble en boligblokk evakuert og stengt av frykt for at den skulle rase sammen.

Vil ha prisene ned

– Vi må se nærmere på hvordan vi best kan legge til rette for å skape ny aktivitet og for å styrke eksisterende næringsliv i Longyearbyen og på Svalbard, sa Mæland i en pressemelding da besøket ble gjort kjent.

Ap-leder Øyvind Snibsøer er klar med et konkret ønske: Å rydde opp i pris- og utleieprak-sisen til Store Norske, som hun i egenskap av statsrådposten eier og er generalforsamling i.

– De høye boligprisene er et alvorlig hinder for Stortingets intensjon om «et robust familiesamfunn», for det er få familier som har råd til å betale den prisen SNB krever for en ikke-subsidiert bolig, skriver Snibsøer til Svalbardposten (innlegget er på trykk på side 22).

Boligprisene i Longyearbyen var en av hovedsakene til Ap under valgkampen i fjor høst, og Snibsøer fastholder at Longyearbyen har fått et A- og et B-lag i boligmarkedet. Han fastslår videre at boligprisene er en stor belastning for det private næringslivet fordi det fører til høyere lønns- og personalkostnader.

– Nå, ikke om fem år

Venstre passer også på å komme med krav til regjeringen. Partiet hadde nylig årsmøte, og kritiserer regjeringen med svalbardminister Anders Anundsen (Frp) for ikke å ha fulgt opp løftet han kom med i en interpellasjon i januar i 2015 om å sette ned en arbeidsgruppe som skulle se på energimulighetene. Selv om levetiden for energiverket er forlenget med noen år, er verkets begrensede kapasitet et hinder for utvikling av ny næring og infrastruktur, mener Svalbard Venstre.

«Er det nytt lokalt kraftverk eller sjøkabel til fastlandet som skal gi grunnlag for fiskemottak, nye hoteller og annen utvikling i byen? Dette trenger vi svar på nå, ikke om fem år», heter det i vedtaket.

– Vi i Svalbard Venstre er overbevist om at energien kommer til å bli en begrensning av utviklingen av Longyearbyen framover. Det haster med å komme i gang med planlegging av neste trinn for energiforsyningen, sier lokalpartileder Oddmund Rønning til Svalbardposten.

Han lister opp gass, sjøkabel til fastlandet, sol- og vindkraft som alternativer til dagens kullkraft.

Klarhet

– Det er mange forskjellige prosesser på gang med omstilling på grunn av kuttene i Store Norske, rullering av arealplan, ad hoc-tiltak med hensyn til skredsituasjon og havneutvikling. Mye av dette avhenger av at vi vet noe om energiframtiden, sier Rønning, som etterlyser klarhet i hva som er realistisk å gå videre med.

– Når vi diskuterer næringsutvikling i Longyearbyen er vi bekymret for energiproduksjonen. Vi vet at planlegging og realisering av noe såpass stort som neste generasjons energikilde kommer til å ta mange år å realisere.

Venstrelederen mener også det må handles raskt for å få på plass næringer som fiskeri. I motsatt fall frykter han at bølgedalen i Longyearbyen kan bli dyp.

Nøkkelord

Gallup

Bør staten gripe inn for å presse ned leieprisene i Longyearbyen, slik Ap ønsker?

Ja. Det er altfor dyrt og skaper store ulikheter siden noen har arbeidsgivere som subsidierer husleien, mens andre ikke.
Nei. Staten har ingenting med boligmarkedet å gjøre. Det regulerer seg selv.
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!