Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møter konkurransen med investeringer

Knut Harald Holst-Hansen og Spitsbergen Travel AS er største reiselivsaktør i Longyearbyen i dag. Hvis alt går etter planen vil selskapet være enda større om et par år. FOTO: Christopher Engås

Møter konkurransen med investeringer

Polarhotellet skal bygges kraftig ut med 40-50 rom og terasseanlegg, Funken skal få spa-anlegg og det planlegges Nordlys-senter i Adventdalen. Spitsbergen Travel skal møte konkurransen i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Siden nåværende direktør Knut Harald Holst-Hansen begynte i jobben i fjor høst, har det vært hektisk plan-aktivitet i Spitsbergen Travel AS (Spitra). Allerede nå foreligger det utbyggingsplaner til et ukjent antall millioner på bordet.

Investeringslyst

Holst-Hansen forklarer opptakten til de nye planene slik:

– Da jeg kom hit, fant jeg fort ut at det er andre aktører som har utviklingsplaner i byen. Spitra har en ledende markedsposisjon, men selskapet har ikke investert veldig mye de siste årene. Dermed ble spørsmålet om vi skulle sitte stille, eller gjøre noe for å utvikle oss, sier Knut Harald Holst-Hansen.

Spitra har godt med egenkapital etter mange års god drift. Med ideer til hva som kunne gjøres, konsulterte han styret i selskapet. Svaret var et utvetydig ja til å investere mer i Longyearbyen. Nå er det gjennomført en mulighetsstudie, som sier litt om hva Spitra har av planer i årene som kommer.

Flere hotellrom

Første punkt på programmet er å pusse opp Polarsenteret (bygget ved siden av Polarhotellet). Det begynner LNS Spitsbergen med allerede i høst. Deretter er det hotellet selv som står for tur.

– Planen er å bygge ut hotellet begge veier, mot sentrum og nedover bakken mot Unis. Det skal bli 40-50 nye rom, og et terasseanlegg, sier Holst-Hansen.

Terasseanlegget er fortsatt på planleggingsstadiet, men direktøren ser for seg et utendørsanlegg med boblebad og «kulper» til bruk for hotellets gjester. I tillegg skal Polarhotellet få ny pub, nytt kjøkken og det meste av interiør skal skiftes ut.

Spa på Funken

Neste skritt i planene er å bygge et spa-anlegg på ærverdige Funken på Haugen i Longyearbyen. Anlegget skal ligge bak dagens hotell, og ikke på noen måte komme i konkurranse med bassenget i Svalbardhallen som ligger like ved.

– Vi ser for oss dette som et åpent anlegg, der det blir tilgang for lokalbefolkningen gjennom egen inngang på baksiden av dagens hotell, sier Holst-Hansen.

Nordlys-senter

Det siste, og til nå mest usikre, prosjektet er et nordlys-senter i Adventdalen, hvor Spitra i dag har Camp Barentz. Her er det planlagt et helårs besøkssenter med restaurant, med tak delvis i glass slik at besøkende kan se den storslåtte Svalbard-himmelen, sittende innendørs.

– Her har vi en del utfordringer, blant annet at vi må ha lukket anlegg med hensyn til strøm, vann, avløp og så videre. Men hvis det lar seg gjøre, tror jeg absolutt det er marked for et slikt sted. For tilreisende vil det være svært eksotisk å kunne nyte et slikt senter mens de er på besøk på Svalbard, sier Holst-Hansen.

Triangel

Direktøren mener utbyggingsplanene, i kombinasjon med et mulig museum/vitensenter i forbindelse med Gruve 3, vil være med på å skape et triangel i og rundt Longyearbyen som vil være en attraktiv pakke for turistene.

– Jeg tror alle er tjent med at Svalbard blir en helårsdestinasjon. Vi har et godt produkt å selge her, men det må jobbes med det. Det nytter ikke bare å lene seg tilbake og si at vi har fin natur, sier Holst-Hansen.

Han roser lokalsamfunnet for å ha skapt flere attraksjoner som Dark Season Blues, Polarjazz, Svalbard Skimaraton og annet som i dag trekker reisende. Men han tror det er rom for mer, og vurderer allerede i løpet av vinteren å ansette en egen såkalt «event-manager», som skal skape enda mer å reise til i Longyearbyen.

To år

Knut Harald Holst-Hansen vil ikke ennå gi slipp på tegninger av de planlagte nyinvesteringene. Han har heller ikke noe investeringsbeløp å komme med akkurat nå. Men han tror ting kommer til å skje raskt.

– Signalene fra styret og eierne av Spitra er utelukkende positive, og nå skjer ting rimelig fort. Gi meg to år, så skal mye være gjort, sier han.

Som alt av investeringer, avhenger framdriften av de øknomiske forutsetningene. En ny resesjon i Europa vil i så måte være et skudd for baugen, selv om reiselivsnæringa på Svalbard har økt jevnt selv gjennom de vanskelige årene siden 2008.

Tilbringertjenestene, altså flyselskapenes aktivitet mot Svalbard, er også viktig for å få regnestykkene til å gå i pluss. Her er Spitra i dialog med begge operatørene, og hadde representanter for SAS i møte om framtiden senest i forrige uke.

Bærekraftig

Spitra-sjefen er imidlertid klar på en ting. Det er ikke snakk om å legge til rette for masseturisme.

– Dette skal være bærekraftig, og rettet mot et segment i markedet som tåler et høyt prisnivå. Vi skal utvikle oss i tråd med retningslinjene til Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen, og spille på lag med dem, sier Knut Harald Holst-Hansen.

Nøkkelord

Se bildet større

På baksiden av ærverdige Funken planlegger Spitra å bygge et spa-anlegg. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I et helårs besøkssenter inne i Adventdalen vil turistene få oppleve den spektakulære svalbardhimmelen. , FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!