Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møteplass

Hvor mye kontakt har vi egentlig med hverandre, vi som holder til i Longyearbyen? Hvor mye kontakt på tvers av nasjonalitet, hudfarge, språk og religion?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Denne uken har byen vært arena for arrangementet «Der mennesker møtes» iverksatt av Fredskorpset. Et korps underlagt Utenriksdepartementet og finansiert over statsbudsjettet. Nå har korpset altså kastet blikket nordover, og da høver det godt å se litt nærmere på hvordan vi egentlig har det – alle oss to tusen og tjue sjeler som for tiden befolker dalen.

Fortsatt er det flest av oss nordmenn, vi utgjør 84 prosent av befolkningen. Nest største befolkningsgruppe er thailenderne, som har vokst fra 48 til 69 personer siden 2004. Hva vet vi om dem, egentlig? Fint lite. Vi vet knapt hva de heter, hvor lenge de har vært her eller hvor de bor. Thailenderne er en underklasse i Longyearbyen, og deltar knapt der hvor mennesker møtes. De vasker våre hus, våre leiligheter og hybler – men vi kjenner dem ikke. Vi utveksler ikke et ord med dem, ja, vi er knapt i stand til å kommunisere med hverandre. Lar vi oss på noen måte plage av dette? Neppe, er jeg redd. Vi har vent oss til at de bare er her, for i neste øyeblikk å være forduftet. De kommer og de drar, og alt er såre vel.

Svenskene da? Takk og pris for svenskene, de er da utmerket på alle måter. Det samme med danskene, disse eiegode menneskene. Italienerne, franskmennene, amerikanerne, russerne, ukrainerne – alle sammen. Vi er mennesker fra 32 nasjoner samlet i dalen. Årsaken er Svalbardtraktaten og det unike med at hvem som helst kan komme hit uten et eneste papir i lommen. Det kreves ikke pass, visum eller arbeidsavtale. Sysselmannen krever absolutt ingenting av de som legger veien hit, annet enn at vedkommende må klare seg selv. De må selv skaffe deg tak over hodet og arbeid som kan brødfø dem. Det hender personer dukker opp og ber om hjelp, men like raskt som de kom blir de skysset tilbake der de kom fra. Her gis ikke ved dørene.

Det foregår utvilsomt mye skjult i Longyearbyen. Myndighetene, det vil si Sysselmannen, har bare sånn passelig oversikt. Hvem som betaler hvem hva er ofte et forhold kun mellom to mennesker. Og spørsmålet om Longyearbyen er i ferd med å utvikle seg som bakdør til fastlands-Norge er nokså ømtålig. At det faktisk er så enkelt å komme hit er fortsatt en godt skjult hemmelighet, og som myndighetene på ingen måte ønsker å utbasunere overfor den ganske verden. Men like fullt siver det ut, og nå ber Sysselmannen i et brev til Utlendingsdirektoratet om et samarbeidsmøte for å diskutere behandlingen av visum- og statsborgersøknader. Grunnen er den markante økningen av antall utlendinger.

Det er noe fascinerende over at mennesker fra hele verden har valgt å slå seg til på et slikt lite sted nord i isen. Mange av dem forholder seg ikke særlig til selve landet, men er her av økonomiske årsaker. Jeg har ennå til gode å se en thailender suse forbi på snøskuter, eller jage av gårde på ski i lysløypa. Heller ikke med en øl på puben eller dagens på Huset.

Det får så være. Og nå som kronprinsesse Mette-Marit har vært her, kan vinteren bare komme med full kraft. Skinnlua ligger klar.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!