Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møte med fortiden

Jørn Hurum har i flere år drevet med øgleutgraving på ulike steder i et område sør for Sassenfjorden. Her er han ved Knorringfjellet sommeren 2007. FOTO: Birger Amundsen

Møte med fortiden

I kveld har du muligheten til å komme tettere på øgleforsker Jørn Hurum sitt arbeid og fossilen Ida.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2009 kl 09:18

Paleontolog Jørn Hurum holder en åpen gjesteforelesning ved Unis, der han forteller om det verdenskjente funnet av «the missing link», fossilen Ida. Hurum jobber til vanlig ved Naturhistorisk Museum i Oslo, og ble nylig engasjert i en deltidsstilling ved Unis og Svalbard Museum.

Han ble verdenskjent da han tidligere i år offentliggjorde funnet av Ida. I kveldens foredrag vil han fortelle om hvordan han og hans team oppdaget fossilet og hvilke konsekvenser funnet har for vår forståelse av historien og utviklingen.

Sjømonster

Jørn Hurum er også kjent gjennom sine funn av monsterøgler på Svalbard, blant dem «Predator X», som levde for 147 millioner år siden. Den veide 45 tonn og var 15 meter lang. Fossilet, som Hurum fant i fjor sommer, er bekreftet å være det største marine pattedyret som noen gang er funnet.

De siste årene har Hurum og hans team brukt hver sommer på øgleutgravinger i et område sør for Sassenfjorden. «Predator X» er en pliosaur-art og ble funnet på nordsiden av Knorringfjellet. 

Henter spor

Torsdag blir det ny forelesning på Unis, der Hurum forteller om både sjømonstrene og om pantodonten som man fant spor av i Gruve 7 i desember 2006. Pantodonten levde for rundt 60 millioner år siden. Hurum skal i morgen inn i gruva for å ta ned flere av pantodontsporene. Disse skal senere prepareres og oppbevares på Svalbard Museum. 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!