Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Møte med fortiden

Jørn Hurum har i flere år drevet med øgleutgraving på ulike steder i et område sør for Sassenfjorden. Her er han ved Knorringfjellet sommeren 2007. FOTO: Birger Amundsen

Møte med fortiden

I kveld har du muligheten til å komme tettere på øgleforsker Jørn Hurum sitt arbeid og fossilen Ida.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2009 kl 09:18

Paleontolog Jørn Hurum holder en åpen gjesteforelesning ved Unis, der han forteller om det verdenskjente funnet av «the missing link», fossilen Ida. Hurum jobber til vanlig ved Naturhistorisk Museum i Oslo, og ble nylig engasjert i en deltidsstilling ved Unis og Svalbard Museum.

Han ble verdenskjent da han tidligere i år offentliggjorde funnet av Ida. I kveldens foredrag vil han fortelle om hvordan han og hans team oppdaget fossilet og hvilke konsekvenser funnet har for vår forståelse av historien og utviklingen.

Sjømonster

Jørn Hurum er også kjent gjennom sine funn av monsterøgler på Svalbard, blant dem «Predator X», som levde for 147 millioner år siden. Den veide 45 tonn og var 15 meter lang. Fossilet, som Hurum fant i fjor sommer, er bekreftet å være det største marine pattedyret som noen gang er funnet.

De siste årene har Hurum og hans team brukt hver sommer på øgleutgravinger i et område sør for Sassenfjorden. «Predator X» er en pliosaur-art og ble funnet på nordsiden av Knorringfjellet. 

Henter spor

Torsdag blir det ny forelesning på Unis, der Hurum forteller om både sjømonstrene og om pantodonten som man fant spor av i Gruve 7 i desember 2006. Pantodonten levde for rundt 60 millioner år siden. Hurum skal i morgen inn i gruva for å ta ned flere av pantodontsporene. Disse skal senere prepareres og oppbevares på Svalbard Museum. 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!