Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Barentsburg for ett år siden, med røyk fra det nedslitte kraftverket liggende over Grønfjorden. Nå pågår opprusting av verket. FOTO: Birger Amundsen

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Planene om nytt kraftverk i Barentsburg har vært varslet i årevis. Nå er arbeidet i gang med å totalrenovere det nedslitte verket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et omfattende arbeid som må gjøres med kraftverket, fordi det har gått halvannen gang lengre enn planlagt. Det er derfor svært nedslitt, forklarer generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol.
Veselov sier at ovnene vil bli byttet ut, og det samme med det meste av det øvrige utstyret. Bygningen ble gjennomgått sist sommer, og viste seg ifølge Veselov å være i god stand.

Rense avgasser
– Nå arbeider vi med et tysk selskap for å få renset avgassene. Vi vil rette oss etter kravene fra Statens forurensingstilsyn, og jeg regner også med en diskusjon med dem om utslippene, sier Veselov.
– Betyr det at den svarte røyken forsvinner?
– Jeg håper det. Dessverre har vi ikke utviklet egen teknologi i Russland for å rense røyken, svarer han.

Overtok for ett år siden
Da Veselov for ett år siden overtok som generaldirektør etter den omstridte Jurij V. Tsivka, varslet Svalbardposten om ei ny tid i Barentsburg. «Den nye generaldirektøren i Trust Arktikugol vil ta tak i problemene i Barentsburg så fort som mulig,» skrev vi.
Tidligere erfaring med forholdene i Barentsburg har vist stor avstand mellom ord og handling.
I oktober i fjor var den russiske visestatsministeren Sergej Narysjkin på et hastig besøk, sammen med en rekke høytstående representanter fra statsadministrasjonen i Moskva, som medlemmer av den nyoppnevnte kommisjonen som skal ivareta russiske interesser på Svalbard.

Ingen signaler
Kommisjonen avla Sysselmannen et hastig besøk, før den dro til Barentsburg for å se på forholdene og avholde et møte.
På spørsmål om Trust Arktikugol har mottatt signaler fra kommisjonen om hva som videre vil skje i Barentsburg, svarer Veselov benektende, og sier at det ikke har vært holdt møter i kommisjonen etter svalbardturen, men at det vil skje i slutten av måneden.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!