Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Barentsburg for ett år siden, med røyk fra det nedslitte kraftverket liggende over Grønfjorden. Nå pågår opprusting av verket. FOTO: Birger Amundsen

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Planene om nytt kraftverk i Barentsburg har vært varslet i årevis. Nå er arbeidet i gang med å totalrenovere det nedslitte verket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et omfattende arbeid som må gjøres med kraftverket, fordi det har gått halvannen gang lengre enn planlagt. Det er derfor svært nedslitt, forklarer generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol.
Veselov sier at ovnene vil bli byttet ut, og det samme med det meste av det øvrige utstyret. Bygningen ble gjennomgått sist sommer, og viste seg ifølge Veselov å være i god stand.

Rense avgasser
– Nå arbeider vi med et tysk selskap for å få renset avgassene. Vi vil rette oss etter kravene fra Statens forurensingstilsyn, og jeg regner også med en diskusjon med dem om utslippene, sier Veselov.
– Betyr det at den svarte røyken forsvinner?
– Jeg håper det. Dessverre har vi ikke utviklet egen teknologi i Russland for å rense røyken, svarer han.

Overtok for ett år siden
Da Veselov for ett år siden overtok som generaldirektør etter den omstridte Jurij V. Tsivka, varslet Svalbardposten om ei ny tid i Barentsburg. «Den nye generaldirektøren i Trust Arktikugol vil ta tak i problemene i Barentsburg så fort som mulig,» skrev vi.
Tidligere erfaring med forholdene i Barentsburg har vist stor avstand mellom ord og handling.
I oktober i fjor var den russiske visestatsministeren Sergej Narysjkin på et hastig besøk, sammen med en rekke høytstående representanter fra statsadministrasjonen i Moskva, som medlemmer av den nyoppnevnte kommisjonen som skal ivareta russiske interesser på Svalbard.

Ingen signaler
Kommisjonen avla Sysselmannen et hastig besøk, før den dro til Barentsburg for å se på forholdene og avholde et møte.
På spørsmål om Trust Arktikugol har mottatt signaler fra kommisjonen om hva som videre vil skje i Barentsburg, svarer Veselov benektende, og sier at det ikke har vært holdt møter i kommisjonen etter svalbardturen, men at det vil skje i slutten av måneden.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!