Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Barentsburg for ett år siden, med røyk fra det nedslitte kraftverket liggende over Grønfjorden. Nå pågår opprusting av verket. FOTO: Birger Amundsen

Mot slutt på utslipp i Barentsburg

Planene om nytt kraftverk i Barentsburg har vært varslet i årevis. Nå er arbeidet i gang med å totalrenovere det nedslitte verket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et omfattende arbeid som må gjøres med kraftverket, fordi det har gått halvannen gang lengre enn planlagt. Det er derfor svært nedslitt, forklarer generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol.
Veselov sier at ovnene vil bli byttet ut, og det samme med det meste av det øvrige utstyret. Bygningen ble gjennomgått sist sommer, og viste seg ifølge Veselov å være i god stand.

Rense avgasser
– Nå arbeider vi med et tysk selskap for å få renset avgassene. Vi vil rette oss etter kravene fra Statens forurensingstilsyn, og jeg regner også med en diskusjon med dem om utslippene, sier Veselov.
– Betyr det at den svarte røyken forsvinner?
– Jeg håper det. Dessverre har vi ikke utviklet egen teknologi i Russland for å rense røyken, svarer han.

Overtok for ett år siden
Da Veselov for ett år siden overtok som generaldirektør etter den omstridte Jurij V. Tsivka, varslet Svalbardposten om ei ny tid i Barentsburg. «Den nye generaldirektøren i Trust Arktikugol vil ta tak i problemene i Barentsburg så fort som mulig,» skrev vi.
Tidligere erfaring med forholdene i Barentsburg har vist stor avstand mellom ord og handling.
I oktober i fjor var den russiske visestatsministeren Sergej Narysjkin på et hastig besøk, sammen med en rekke høytstående representanter fra statsadministrasjonen i Moskva, som medlemmer av den nyoppnevnte kommisjonen som skal ivareta russiske interesser på Svalbard.

Ingen signaler
Kommisjonen avla Sysselmannen et hastig besøk, før den dro til Barentsburg for å se på forholdene og avholde et møte.
På spørsmål om Trust Arktikugol har mottatt signaler fra kommisjonen om hva som videre vil skje i Barentsburg, svarer Veselov benektende, og sier at det ikke har vært holdt møter i kommisjonen etter svalbardturen, men at det vil skje i slutten av måneden.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!