Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot riving av søppelhytta

Ocean Hope, eller søppelhytta som den kalles lokalt, har vært et yndet utfartssted for familier det året den har stått. Om kort tid skal hytta rives. FOTO: Geir Barstein

Mot riving av søppelhytta

Ei gruppe har sagt seg villig til å se etter Ocean Hope-hytta i ett år til. Men kunstneren vil ikke ta ansvaret for konstruksjonen.

Tekst:

Publisert:

Ei gruppe anført av Tone Løvberg har søkt Longyearbyen lokalstyre om tilltatelse til å la Ocean Hope-hytta (Søppel­hytta) til kunstner Solveig Egeland stå i et år til. Denne uka fikk de positivt svar fra LL, men Næringsdepartementet som grunneier har ennå ikke uttalt seg.

Gledelig

Tone Løvberg synes Søppelhytta er verd å ta vare på, ikke minst på grunn av det samlingspunktet som har oppstått i Sjøområdet siden hytta ble bygd i fjor.

– Vi har gjort mye for å få beholde hytta. Aktiv i friluft har bidratt, og vi har hatt to store dugnader der området er blitt ryddet opp. LNS Spitsbergen, Sandmo & Svenkerud og Svalbard Bygg har alle deltatt i dugnadene. Søppelanlegget har i tillegg stilt opp med containere for søppel, slik at ei opprydding har latt seg gjennomføre, sier hun.

– Området er gjort om til et bruksområde for alle, og kan stå slik til den nye arealplanen er ferdig. Alt vi har gjort er lagt opp slik at det kan fjernes når den tid kommer, legger hun til.

– Skeptisk

Men planene til Løvberg og gruppa som har sagt seg villig til å overse hytta, får motbør fra kunstneren selv, Solveig Egeland. Hun har lagt opp til at hytta skal rives i nær framtid. Det er flere grunner til det.

– Det første er sikkerheten. Det er selvfølgelig bra at barn og familier liker hytta, og bruker den. Men Ocean Hope-hytta var ment som et kunstprosjekt som skulle stå i noen måneder. Målet var å få oppmerksomhet rundt forurensing av havene, og at det går an å gjøre Sjøområdet til noe mer enn det har vært tidligere. Jeg føler jeg har lykkes med begge deler, sier Egeland.

– Feil framgangsmåte

Kunstneren presiserer at hun ikke sier stopp for å være vanskelig, men fordi hun er bekymret for sikkerheten knyttet til å la den stå. Hun mener også at det vil skape feil presedens hvis hytta skulle bli stående lenger.

– Jeg kan vanskelig se for meg at noen kan ta det juridiske ansvaret eierskapet til en slik installasjon fører med seg, sier hun.

– Det skal heller ikke være slik at kunstnere setter opp noe som skal bli stående permanent. Det skaper feil presedens, og sender feil signal. Det som eventuelt skal stå i Sjøområdet må planlegges skikkelig med en ordentlig prosess, og det må dimensjoneres og prosjekteres ut fra at det skal være permanent, legger hun til.

Hun påpeker at materialene som hytta er bygd av kan være en ressurs, og åpner for at de gjerne må brukes til å bygge noe annet i området.

Gir ikke opp

Store Norske, som forvalter grunnen, er ikke avvisende til å la hytta stå en stund til, men vil da ha noen til å overta eierskapet. Det kan bli vanskelig.

Tone Løvberg synes det er synd at den populære hytta etter all sannsynlighet blir revet.

– Men jeg skjønner hvorfor Egeland har ei slik oppfatning. Det dette viser er at det er behov for noe som kan fylle funksjonen som Søppelhytta har hatt det siste året. Næringsliv, skoler og barnehager bruker området flittig, bare det blir lagt til rette for det, sier hun.

Løvberg sysler med ideer om å søke om støtte til å sette opp en gapahuk eller annet som kan gi folk ly for vær og vind, og beholde grillplassene på stedet.

Fristen for å rive søppelhytta er 1. oktober, men Egeland skal avklare en del ting med Longyearbyen lokalstyre før rivingen starter.

Se bildet større

Solveig Egeland tør ikke ta ansvar for den populære hytta i Sjøområdet lenger. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Se bildet større

Tone Løvberg beklager at hytta må rives. Hun mener den har synliggjort et behov. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!