Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot nord på en pute av luft

Luftputebåten «Sabvabaa» på isen. FOTO: Yngve Kristoffersen

Mot nord på en pute av luft

Nesten 120 år etter Fridtjof Nansens «Fram»-ekspedisjon er forskere på vei mot Nordpolen med luftputebåt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.08.2012 kl 08:00

Og ekspedisjonen har fått navnet «Fram-2012».

– Akkurat nå ligger vi i ro på et isflak på størrelse med en fotballbane. Vi holder oss i ro på grunn av dårlig sikt. Området vi befinner oss i består av tre-fire meter tykk, gammel is og er helt forferdelig å ta seg fram i. Derfor har det gått trått de siste dagene, sier Yngve Kristoffersen på satellitt-telefon.

Langt nord

Kristoffersen er professor ved Universitetet i Bergen. Svalbardposten var i kontakt med ekspedisjonsleder Kristoffersen tirsdag denne uka. Luftputebåten «Sabvabaa» lå da i ro i posisjon 84 grader 30 minutter nord, 13 grader øst, omtrent midtveis mellom Spitsbergen og Nordpolen.

Sammen med Kristoffersen er student Gaute Hope, også han ved Universitetet i Bergen. Planen er å kartlegge den undersjøiske Lomonosovryggen.

Venter på «Oden»

Lomonosovryggen er en undersjøisk fjellkjede som strekker seg fra Grønland over Nordpolen til Laptevhavet på russisk side.

Kristoffersen forteller at arbeidsområdet ligger rett over Lomonosovryggen, i posisjon 88 grader nord, 65 grader vest.

Ekspedisjonen må spare på drivstoffet, og luftputebåten blir derfor mer eller mindre blir liggende i ro inntil den svenske forskningsisbryteren «Oden» ankommer området. Skipet forlot Adventfjorden tirsdag ettermiddag.

Luftputebåt

Yngve Kristoffersen har drevet som polarforsker i godt over 30 år. For fire år siden tok han i bruk luftputebåten «Sabvabaa» i sitt arbeid i drivisen nord for Spitsbergen. Luftputebåten er produsert av Griffon Hovercraft i England og finansiert av den amerikansk-israelske maringeofysikeren John K. Hall.

Siden 2008 har båten holdt til på Svalbard, med Hotellneset som vinterlagringssted.
 

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!