Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot nord på en pute av luft

Luftputebåten «Sabvabaa» på isen. FOTO: Yngve Kristoffersen

Mot nord på en pute av luft

Nesten 120 år etter Fridtjof Nansens «Fram»-ekspedisjon er forskere på vei mot Nordpolen med luftputebåt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.08.2012 kl 08:00

Og ekspedisjonen har fått navnet «Fram-2012».

– Akkurat nå ligger vi i ro på et isflak på størrelse med en fotballbane. Vi holder oss i ro på grunn av dårlig sikt. Området vi befinner oss i består av tre-fire meter tykk, gammel is og er helt forferdelig å ta seg fram i. Derfor har det gått trått de siste dagene, sier Yngve Kristoffersen på satellitt-telefon.

Langt nord

Kristoffersen er professor ved Universitetet i Bergen. Svalbardposten var i kontakt med ekspedisjonsleder Kristoffersen tirsdag denne uka. Luftputebåten «Sabvabaa» lå da i ro i posisjon 84 grader 30 minutter nord, 13 grader øst, omtrent midtveis mellom Spitsbergen og Nordpolen.

Sammen med Kristoffersen er student Gaute Hope, også han ved Universitetet i Bergen. Planen er å kartlegge den undersjøiske Lomonosovryggen.

Venter på «Oden»

Lomonosovryggen er en undersjøisk fjellkjede som strekker seg fra Grønland over Nordpolen til Laptevhavet på russisk side.

Kristoffersen forteller at arbeidsområdet ligger rett over Lomonosovryggen, i posisjon 88 grader nord, 65 grader vest.

Ekspedisjonen må spare på drivstoffet, og luftputebåten blir derfor mer eller mindre blir liggende i ro inntil den svenske forskningsisbryteren «Oden» ankommer området. Skipet forlot Adventfjorden tirsdag ettermiddag.

Luftputebåt

Yngve Kristoffersen har drevet som polarforsker i godt over 30 år. For fire år siden tok han i bruk luftputebåten «Sabvabaa» i sitt arbeid i drivisen nord for Spitsbergen. Luftputebåten er produsert av Griffon Hovercraft i England og finansiert av den amerikansk-israelske maringeofysikeren John K. Hall.

Siden 2008 har båten holdt til på Svalbard, med Hotellneset som vinterlagringssted.
 

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!