SNSK-uttalelse fra lokalstyret:

Mot flertall for å vingeklippe selskapet

Longyearbyen lokalstyre vil sannsynligvis vedta en uttalelse som støtter en sterkt redusert rolle for Store Norske i Longyearbyen i kveld.

Mye tyder på at det blir heftig debatt når lokalstyret i kveld skal forsøke å vedta en uttalelse vedrørende Store Norskes framtid i Longyearbyen.
Publisert

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har bedt Longyearbyen lokalstyre komme med en uttalelse om hvilken rolle de mener Store Norske skal ha i framtiden. I saksframlegget foreslår lokalstyret en sterkt redusert rolle for gruveselskapet.

Mye tyder på at det endelige vedtaket, etter møtene i Administrasjonsutvalget og lokalstyret i kveld, vil ligne mye på saksframlegget.

Støtte fra Høyre

– Vi kommer til å støtte saksframlegget i sin helhet. I utgangspunktet har vi ikke tenkt å foreslå noen endringer, sier gruppeleder for Høyre i lokalstyret, Kjetil Figenschou.

Han tror uttalelsen fra lokalstyret vil bli tungt vektlagt i NFD når de skal avgjøre den framtidige rollen til hjørnesteinsbedriften i Longyearbyen. Høyre har fem av de femten representantene i lokalstyret.

Støtte fra Ap

Det andre partiet med fem representanter er Arbeiderpartiet. Klokka tolv skal de ha gruppemøte for å diskutere kveldens strategi. Gruppeleder Bente Næverdal opplyser om at saksframlegget i all hovedsak blir støttet.

– Vi er veldig enige i mye av det som står i framlegget. Men vi skal diskutere ordlyden i det som står om gruvedrift i Svea og Lunckefjell, sier hun.

Svalbardposten snakket i går med MDG-leder Espen Klungseth Rotevatn, der det framkom at han også støtter saksframlegget.

Venstre om

De andre partiene kan vente seg motstand fra Venstre i kveldens møter. Leder Oddmund Rønning er sterkt kritisk til både prosessen som har vært, og saksframlegget.

– Prosessen her har ikke vært god. Det kan se ut som Arild Olsen og Arbeiderpartiet har framforhandlet et saksframlegg sammen med MDG og Høyre. Det er i strid med den skriftlige samarbeidsavtalen som Venstre og Arbeiderpartiet har, sier han.

Rønning sier også at han har grunn til å tro at forslaget til vedtak er i strid med et vedtak i et medlemsmøte i Ap som ble holdt på mandag.

– Det er medlemsmøtet som bestemmer hva Arild Olsen skal mene i lokalstyret, sier Rønning.

Venstre kommer til å motsette seg forslaget til vedtak i kveld, og presentere et eget forslag.

– Vi ser ingen grunn til å sende noen felles uttalelse til NFD, sier Oddmund Rønning.

Powered by Labrador CMS