Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot et isfritt Arktis

 

Mot et isfritt Arktis

Årets issmelting i Arktis er den største siden man fikk presise satellittmålinger i 1979.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Årets isdekke i Arktis ligger drøyt 30 prosent under gjennomsnittet for perioden 1979-2000. Situasjonen understreker ifølge Norsk Polarinstitutt (NP) trenden som peker mot et stadig mer isfritt Arktis om sommeren.
Ferske satellittbilder viser at isdekket i Arktis trolig har nådd sitt minimum for i år. Isdekket er nær ti prosent høyere enn i fjor, men 15 prosent lavere enn 2005 som hittil har vært det året med nestminst isdekke.

Mer is
Smeltingen i årets august måned overgår alle år for samme måned siden 1979, da man for første gang fikk presise satellittdata i 1979. Isdekket har også blitt mer redusert i år enn i fjor fordi det i vinter var mer is i Arktis ved inngangen til smeltesesongen enn i fjor. For første gang siden man fikk satellittbilder har også både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen vært åpen samtidig.

Er overrasket
– Selv om utbredelsen av is er noe større i år enn i fjor, viser observasjoner de siste årene at både havisen i Arktis og smelting av isbreer skjer raskere enn hva som er antatt i ACIA-rapporten og Klimapanelets 4. hovedrapport. Vi kan ikke utelukke at sommerisen er borte i Arktis allerede om noen få tiår. At isutbredelsen i 2008 skulle bli så lav har overrasket meg. I fjor var det ekstreme forhold i Arktis fordi man hadde en kombinasjon av stor smelting og en værsituasjon som førte til at is drev ut av Polhavet med vinden, sier Jan-Gunnar Winther, direktør ved NP.

I Nansens fotspor
Han mener dette ble tydelig illustrert da den franske seilbåten «Tara» høsten 2006 frøs inn i Nansens «fotspor» og brukte mindre enn halvparten av tiden på å drive tvers over Polhavet sammenlignet med Fridtjof Nansen med polarskuta Fram i 1893-96.
– Kunnskap om klimaendringene i Arktis og effektene av disse har betydning globalt og vil være en viktig premiss ved internasjonale klimaforhandlinger. For Norge som polarnasjon er det derfor naturlig at kunnskap om is og klima er et satsingsområde fremover, sier Winther.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!