Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot drift igjen

Administrasjonsbygget til Trust Arktikugol i Barentsburg. FOTO: Eirik Palm

Mot drift igjen

Arbeidstilsynet er optimist på vegne av Trust Arktikugol i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2013 kl 19:20

I forrige uke undersøkte Arbeidstilsynet og Bergmesteren for Svalbard gruvedriften i både Svea og Barentsburg. For sistnevnte kan det gå mot åpning, etter flere måneder med stans grunnet utrygge arbeidsforhold.

Orientering
Det som har satt en stopper for kulldrifta i Barentsburg er usikkerhet omkring bergspenninger i den svært utdrevne og dype gruva. Spenningene kan være en del av årsaken til at to menn har omkommet i gruva i år. Derfor har Trusten blitt pålagt å få oversikt, slik at tiltak kan iverksettes.

Seniorrådgiver Otto-Bjarte Johnsen og hans følge fikk i forrige uke ei orientering om utredningsarbeidet som pågår av et tysk selskap.

– Vi er ikke kommet så langt at vi vil vurdere å åpne for kullproduksjon igjen. Men jeg synes det hørtes svært positivt ut. Når en midlertidig konklusjon kommer, vil vi vurdere spørsmålet om åpning igjen, sier han.

Generaldirektør i Trusten, Aleksander P. Veselov, regner med å ha en rapport fra selskapet som utreder gruvespenningene i handa den 2. desember.

– Mitt håp er at vi skal være i drift igjen i slutten av dette året, sier Veselov.

Gjorde observasjoner

Store Norske har tatt arbeidsulykkene tidligere denne måneden på største alvor. Oppfaringsarbeidet i den nye Lunckefjell-gruva ble stanset i flere dager etter en del mindre arbeidsulykker. Blant annet fikk en gruvearbeider beinbrudd etter å ha fått en bom over foten.

Arbeidstilsynet kom ikke med pålegg etter hendelsene.

– Det er gjort flere hundre arbeidsobservasjoner i Svea over en viss periode. Deretter har man hatt to møter daglig med gjennomgang av disse. Uønskede, det vil si farlige, rutiner har blitt luket ut. Oppfølgingen av hendelsene er, slik Arbeidstilsynet ser det, tilfredstillende, sier Otto-Bjarte Johnsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!