Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot bedre tider for isbjørn

 

Mot bedre tider for isbjørn

Svalbardpostens fokusering på isbjørn har gitt resultater. Nå skal Sysselmannen utarbeide en strategiplan, som vil få konsekvenser for filmfolk og forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Under halvårsmøtet mellom Miljøverndepartementet (MD) og Sysselmannen forrige uke ble det bestemt at det skal utarbeides en strategiplan for isbjørn.
– Den skal gjelde filmfolk og fotografer, men også forskere. Vi skal se på alle sider i forhold til isbjørnen, sortere dette og komme fram til retningslinjer. Vi ser også en økende interesse for isbjørn, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Økt helikopterbruk
Svalbardposten har i to artikler og en leder tatt for seg den økende trafikken rundt isbjørn. Særlig den økende bruken av helikopter. Norsk Polarinstitutt har fått tillatelse til å fange, bedøve, merke og ta prøver av inntil 150 bjørner. Samtlige verneområder vil bli gjennomsøkt med helikopter i løpet av våren.
«Den siste tiden er isbjørnen gjort som symbol på global oppvarming og verdens generelle elendighet. Har oppmerksomhet vært sterkt økende de 10-15 siste årene vil den nå forsterkes ytterligere. Og det er da et underlig paradoks at isbjørn må lide for å synliggjøre sin egen traurige framtid,» skrev Svalbardposten på lederplass for tre uker siden.

Forstyrrer ikke
På bakgrunn av Svalbardpostens artikler er saken også tatt opp av ukemagasinet Ny Tid, NRK og en rekke aviser.
– Det er viktig at vi har ryddig saksbehandling av søknader som gjelder isbjørn. Innen neste halvårsmøte med MD skal vi ha klart forslag til en strategiplan, sier Bergstrøm.
– Det er ikke nødvendig. Vi er profesjonelle og forstyrrer bjørnen minimalt. Hvem vil ha bilder av en forstyrret isbjørn? sier Jason Roberts, som akkurat er i gang med opptak til BBC-serien «Earth’s Great Events», til Ny Tid.

Les lederen til Birger Amundsen her!
Ingen ro for isbjørnen
Verdens villmarksfond på isbjørnjakt

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!