Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot bedre tider for isbjørn

 

Mot bedre tider for isbjørn

Svalbardpostens fokusering på isbjørn har gitt resultater. Nå skal Sysselmannen utarbeide en strategiplan, som vil få konsekvenser for filmfolk og forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Under halvårsmøtet mellom Miljøverndepartementet (MD) og Sysselmannen forrige uke ble det bestemt at det skal utarbeides en strategiplan for isbjørn.
– Den skal gjelde filmfolk og fotografer, men også forskere. Vi skal se på alle sider i forhold til isbjørnen, sortere dette og komme fram til retningslinjer. Vi ser også en økende interesse for isbjørn, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Økt helikopterbruk
Svalbardposten har i to artikler og en leder tatt for seg den økende trafikken rundt isbjørn. Særlig den økende bruken av helikopter. Norsk Polarinstitutt har fått tillatelse til å fange, bedøve, merke og ta prøver av inntil 150 bjørner. Samtlige verneområder vil bli gjennomsøkt med helikopter i løpet av våren.
«Den siste tiden er isbjørnen gjort som symbol på global oppvarming og verdens generelle elendighet. Har oppmerksomhet vært sterkt økende de 10-15 siste årene vil den nå forsterkes ytterligere. Og det er da et underlig paradoks at isbjørn må lide for å synliggjøre sin egen traurige framtid,» skrev Svalbardposten på lederplass for tre uker siden.

Forstyrrer ikke
På bakgrunn av Svalbardpostens artikler er saken også tatt opp av ukemagasinet Ny Tid, NRK og en rekke aviser.
– Det er viktig at vi har ryddig saksbehandling av søknader som gjelder isbjørn. Innen neste halvårsmøte med MD skal vi ha klart forslag til en strategiplan, sier Bergstrøm.
– Det er ikke nødvendig. Vi er profesjonelle og forstyrrer bjørnen minimalt. Hvem vil ha bilder av en forstyrret isbjørn? sier Jason Roberts, som akkurat er i gang med opptak til BBC-serien «Earth’s Great Events», til Ny Tid.

Les lederen til Birger Amundsen her!
Ingen ro for isbjørnen
Verdens villmarksfond på isbjørnjakt

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!