Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mot bedre tider for isbjørn

 

Mot bedre tider for isbjørn

Svalbardpostens fokusering på isbjørn har gitt resultater. Nå skal Sysselmannen utarbeide en strategiplan, som vil få konsekvenser for filmfolk og forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Under halvårsmøtet mellom Miljøverndepartementet (MD) og Sysselmannen forrige uke ble det bestemt at det skal utarbeides en strategiplan for isbjørn.
– Den skal gjelde filmfolk og fotografer, men også forskere. Vi skal se på alle sider i forhold til isbjørnen, sortere dette og komme fram til retningslinjer. Vi ser også en økende interesse for isbjørn, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Økt helikopterbruk
Svalbardposten har i to artikler og en leder tatt for seg den økende trafikken rundt isbjørn. Særlig den økende bruken av helikopter. Norsk Polarinstitutt har fått tillatelse til å fange, bedøve, merke og ta prøver av inntil 150 bjørner. Samtlige verneområder vil bli gjennomsøkt med helikopter i løpet av våren.
«Den siste tiden er isbjørnen gjort som symbol på global oppvarming og verdens generelle elendighet. Har oppmerksomhet vært sterkt økende de 10-15 siste årene vil den nå forsterkes ytterligere. Og det er da et underlig paradoks at isbjørn må lide for å synliggjøre sin egen traurige framtid,» skrev Svalbardposten på lederplass for tre uker siden.

Forstyrrer ikke
På bakgrunn av Svalbardpostens artikler er saken også tatt opp av ukemagasinet Ny Tid, NRK og en rekke aviser.
– Det er viktig at vi har ryddig saksbehandling av søknader som gjelder isbjørn. Innen neste halvårsmøte med MD skal vi ha klart forslag til en strategiplan, sier Bergstrøm.
– Det er ikke nødvendig. Vi er profesjonelle og forstyrrer bjørnen minimalt. Hvem vil ha bilder av en forstyrret isbjørn? sier Jason Roberts, som akkurat er i gang med opptak til BBC-serien «Earth’s Great Events», til Ny Tid.

Les lederen til Birger Amundsen her!
Ingen ro for isbjørnen
Verdens villmarksfond på isbjørnjakt

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!