Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørketidsgåten kan være løst

Anastasiia Posrednikova og samboer Sergey Kondakov er del av et voksende nisjemarked med turister som ønsker spesielle ferieopplevelser. De stortrivdes på hundesledetur i Bolterdalen, og bidrar til vekst i turistnæringen lokalt. FOTO: Christopher Engås

Mørketidsgåten kan være løst

– Dette er en fantastisk plass å oppleve. Å komme i mørketiden må også være en helt spesiell opplevelse, sier ukrainske Anastasiia Posrednikova.

Tekst:

Publisert:

Sammen med partner Sergey Kondakov hjalp Posrednikova til med å gjøre klar et hundespann til en guidet tur med Green Dog i forrige uke.

– Vi er på ferie, og valgte å dra til Svalbard fordi vi ikke er så glad i å være der det er veldig varmt. Vi liker spektakulær natur, og det har dere virkelig rundt Longyearbyen, sier Kondakov.

– Hvorfor valgte dere å kjøpe en tur med hundespann?

– Fordi det er en av de tingene som turistene får tilbud om. Det virker også helt riktig å kjøre hundespann når man er på disse breddegradene.

Vekst

Sesongen har for alvor skutt fart hos turoperatørene. Mens et følge med fire sleder, bestående av åtte turister fra Danmark, Tyskland og Ukraina, dro til isgrotta i Scott Turner-breen denne dagen, kom et følge med tjue turister tilbake fra en langtur inn i Bolterdalen.

– Vi har hatt en markant vekst i omsetningen det siste året, forteller daglig leder Martin Munck i Green Dog. I fjor omsatte bedriften for rundt fem millioner kroner. I år kan det fort bli mer.

Som de andre turoperatørene opplever Munck at mørketiden som vi nå har lagt bak oss, har vært spesielt god butikk.

– Jeg har kun drevet butikken i drøyt to år, og har således lite å sammenligne med. Men siden Norwegian startet med sine flygninger i mars i fjor, har det vært en jevn pågang av kunder. Sammenligner vi med forrige mørketid, er den siste langt, langt bedre, sier han.

– Er det bare regulære flygninger fra Norwegian sin side som gjør at flere turister kommer til Svalbard i mørketiden?

– Det er vanskelig å si. Men det er helt sikkert medvirkende, sier Munck.

– Tidobling

En annen operatør innenfor samme bransje, Svalbard Husky, har opplevd akkurat det samme som Green Dog.

– Den siste mørketiden har vært langt bedre enn det vi tidligere har opplevd. Vi nærmer oss en tidobling i antall kunder på denne årstiden, sier Robert Nilsen i Svalbard Husky.

Tyske Bertram Bach er med i et følge fra Chemnitz i den tyske delstaten Sachsen. I likhet med ukrainerne, er han med på tur i hundespann fordi det er et fristende tilbud.

– Jeg tror folk kommer hit for å se nordlyset, og det så vi natt til i dag, sier han og viser stolt fram egne bilder fra himmelfenomenet.

– Men når vi først er her, er vi jo nødt til å ta en tur med hundespann. Vi skal også på skutertur i en av de kommende dagene. Uten å ha gjort disse tingene, tror jeg vi ville følt at turen til Svalbard ikke ble helt komplett, sier han.

– Hvorfor bestemte du deg for å ta en tur til Svalbard?

– Jeg bestemte meg egentlig aldri for å gjøre det. Jeg har en venn i følget som en dag sa at han skulle hit. Da heiv jeg meg bare med, nærmest på impuls. Så langt har jeg absolutt ikke angret, sier tyskeren.

Nøkkelord

Se bildet større

Bertram Bach reiste til Svalbard på impuls, og prøver det som er av tilbud under oppholdet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Martin Munck og Green Dog har hatt ei markant økning i omsetningen den siste mørketiden, sammenlignet med i fjor. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hundene på Svalbard har løpt mer den siste mørketiden enn tidligere. Det er med på å generere penger i lokalsamfunnet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!