Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørket faller på

For en uke siden var siste gang solstrålene kunne ha truffet Longyearbyen for i år, hadde det vært klarvær til å se dem. Igjen går vi mot mørkere tider, på vår lille øygruppe langt mot nord. Naturen er nokså forutsigbar i så måte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Lyset kommer og lyset går. Det er noe vi som bor her lærer å leve med. En hektisk sommer og en enda kortere høst er over, og vinteren har festet grep, nok en gang. Om ikke lenge er sola helt borte, og lyset erstattes av en lang mørketid.

Like forutsigbart som mørketida er statsbudsjettet som kommer hver høst. Spenningen er alltid stor rett før en finansminister skal gi oss fasiten på vår økonomi det neste året. Hva som står i fasiten er derimot ikke like forutsigbart. Da Longyearbyen lokalstyre ble innført i 2002 var tanken at lokaldemokratiet skulle styrkes på Svalbard. Men i sin korte levetid har det fått merke motvind, om ikke like sterk som den man kan oppleve på Svalbards tundra en kald januarnatt, så sterk nok. Halvparten av innbyggerne i Longyearbyen er motstandere av ordningen og synes ikke de har fått mer innflytelse over samfunnsutviklingen. Med neste års statsbudsjett fortsetter fastlandspolitikerne overkjøringen der de slapp i fjor, da de innførte en skatteøkning på Svalbard som kan få langt mer dramatiske konsekvenser enn det som ble tatt i betraktning på forhånd. I samme budsjett understreker regjeringen hvor viktig det er med et stabilt og robust norsk familiesamfunn i Longyearbyen.

I hele år har lokalbefolkningen, med Lokalstyret i spissen, kjempet for å få reversert økningen. Omkvedet fra fastlandspolitikerne har vært det samme etter hvert slag som har blitt utkjempet: «Vi har forståelse for situasjonen. Dere skal bli hørt.» Men forslaget til neste års statsbudsjett viser hvor lite løfter er verdt. Skatten forble like høy som den har vært hver gang justisminister Storberget har besøkt øygruppa, med unntak av et lite fradrag som er forsvinnende lite og som ikke en gang vil gjelde alle. En arbeidsgruppe jobber fortsatt med å finne en løsning som skal være permanent. Spørsmålet er hvor smertegrensen går for de som bor her, i et samfunn som er alt annet enn forutsigbart, fordi avgjørelser tas 2.000 kilometer unna de det gjelder.

Selv om vi er inne i en årstid der mørket og roen senker seg og Longyearbyen går i dvale, lurer samtidig bekymringen over hvor rolig og stabilt samfunnet her oppe egentlig er og hvor mye det tåler før det går på stabiliteten løs. Statsbudsjettet for neste år gjør det på ingen måte mer stabilt, ei heller lettere å være lokalpolitiker på Svalbard. Men motvinden fra fastlandet må ikke bli så sterk at den stopper dem i å prøve.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!