Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mor Theresa – med egen kuk

PÅ SLUTT: Annbjørg Austbø (50) fra Finnøy i Ryfylke har gått et langt løp siden hun kom nordover 21 år gammel. FOTO: B. Amundsen

Mor Theresa – med egen kuk

Hun var en uskyldig jente da hun kom nordover i 1977. Nå er hun klar for å dra tilbake til Finnøy – med en kuk i siporex innerst i containeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Etter nærmere 30 år i Longyearbyen synger Annbjørg Austbø på siste verset. Containeren er pakket og sendt sørover. Det samme er samboeren.
Egentlig skulle Annbjørg også vært på plass i huset på Finnøy, i ovnskroken med strikketøy i fanget, hadde det ikke vært for en viss direktør med usedvanlige overtalelsesevner.
– Eg leverte inn oppsigelse også i fjor, men den fikk eg aldri svar på. Den tok han Robert, ler hun.
– Pensjonerer du deg nå?
– Eg e´ gammel, men ikkje så gammel. Men eg må bare innrømme at siden Svea Nord, da tempo ble skrudd opp, har det vært mye arbeid og lite fritid, sier hun.
De seks siste årene har hun vært avdelingsleder på personalkontoret i Store Norske.
Da hun i 1977 kom til Longyearbyen, var det som avdelingshjelp på sykehuset. Da hun to år senere begynte som vaskehjelp i Gruve 3, ble hun første jente med jobb under dagen.
Overgangen fra et ikke fullt så frilynt Ryfylke til kjeftsterkt gruvemiljø kunne selvsagt skremt selv det mest robuste damemenneske. Annbjørg kom fort til hektene.
– Eg ga beskjed når eg syntes at det var nok bambusprat, smiler hun.
Men det var ikke alltid like enkelt å komme klar av bambusen for det var mye kjønn i gruva. Det var saltkuka, sandkuka og leirkuka hvor hun enn vendte seg. (Forladning under sprengning på kullstuffen.) Og ei hengfetta var ei hengfetta. Alle visste at det var ei enkel jernløkke til å henge kabler og annet i oppunder hengen.
Da Annbjørg hadde overtatt ansvaret for lageret i Trea og en av gammelpeisan kom til henne for å hente ei slik fette, fikk han seg ikke til å si ordet. Gubben ble sittende lenge å gruble, før han utbrøt: «Ja men, ka i faen heite det da?». Annbjørg ler.
Hun ble fort varm i lompen og det gikk ikke lang tid før hun var i gang med å oppdra gutta. Nå måtte det bli slutt på pissingen utenfor oppholdet. Det var da hun fikk tilnavnet Mor Theresa.
– Alle kom te kaffe og når de gikk, så stoppa de utenfor døra og pissa. Det var en uvane de hadde lagt seg til, og det lukta jo PYTON.
Det var i 1980 at hun fikk tildelt Gruvebus-statuetten. Kuken var skåret ut i myk siporexstein, malt og pyntet med hår fra frisørsalongen og var riktig staslig. Alle var til stede i dagoppholdet under overrekkelsen.
– Den var pakket i ei stor pappeske og når eg åpna og så den der karen… Eg var nokså flau og kom meg fort på bussen.
Annbjørg glemmer aldri Gruve 3. Det var noe med den gruva – og gammelpeisan.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!