Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Momssak for retten

 

Momssak for retten

Merete Storø må til høsten møte i Nord-Troms tingrett etter tollproblemene hun hadde i Tromsø i februar og april i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Politiet mener det ikke er vesentlig at jeg er uenig i regelverket. Men dette har ingenting å gjøre med at jeg er uenig, men at jeg har fått forskjellige svar, sier Merete Storø, som driver butikken Storø Pels i Longyearbyen.
Tollen i Tromsø har ved to anledninger beslaglagt varer som Storø selv har laget, og hun har fått forelegg for begge forholdene. Dette har hun ikke villet godta, og nå havner saken i retten.

Private klær
I det ene beslaget innrømmer Storø at hun tolket regelverket feil, men hun har fått to forskjellige svar fra tollvesenet på om det var kostprisen eller salgsprisen hun skulle betale moms for.
– Jeg har det skriftlig at jeg fikk forskjellige svar, og jeg forstår ikke at det er det samme som å være uenig, sier Storø.
Det andre beslaget var av private varer, med en verdi under 6.000 kroner. Dette var klær som Storø enten hadde på seg, eller gaver hun skulle gi bort. Her påstår tollvesenet at hun skulle stille ut produktene, noe Storø mener de ikke kan bevise.
– Dette var mine private ting, og det er naturlig for meg å gå i slike klær. I den saken mener jeg at jeg burde frifinnes, sier hun.

Pakker bort
Saken er foreløpig ikke berammet, og det er heller ikke bestemt om den skal føres i Tromsø eller Longyearbyen. Storø sier saken har vært en stor belastning for henne.
– Jeg har brukt mye tid og krefter på advokat og på å ringe og skrive brev. Til høsten pakker jeg bort hele sjappa i containere inntil videre, for dette gidder jeg ikke mer, sier hun.

Vil lage brosjyre
Svalbard Næringsforening planlegger nå å lage en brosjyre om regelverket rundt toll for inn- og utføring av varer til og fra Svalbard. Foreningen har laget en liste over hvilke problemstillinger de næringsdrivende ofte møter og har bedt advokatfirmaet Haavind Vislie lage en oversikt i forhold til lover og regler relatert til disse problemene.
– Vi ønsker å være et talerør for de nærinsgdrivende og sette fokus på ting. Vi prøver å hjelpe til og bidra der det lar seg gjøre, sier nyvalgt leder i Svalbard Næringsforening, Karin Mella.

Les brevet fra Næringsforeningen her
Les notatet fra møtet mellom Næringsforeningen og Lokalstyret her

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!