Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mobilhytter må fjernes

Store Norske må fjerne denne hytta på aksla av Battfjellet og hytta på Slaknosa. FOTO: Birger Amundsen

Mobilhytter må fjernes

Direktoratet for naturforvaltning (DN) krever at Store Norske fjerner de to mobilhyttene selskapet har satt opp langs Svea-traseen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For to år siden satte Store Norske opp to repeaterstasjoner for mobiltelefonsamband på traseen mellom Longyearbyen og Svea, innenfor grensen til Nordenskiöld Land Nasjonalpark.
Sysselmannen ble gjort oppmerksom på dette gjennom tips fra publikum, og gjennomførte en befaring i april i fjor. Stasjonene består av en liten hytte med utstyr og antennemaster, og er satt opp i samarbeid med Telenor Mobil. Den ene ligger på aksla av Battfjellet, på nordsiden av Reindalen, den andre på Slaknosa på andre siden av dalen.
Store Norske søkte om tillatelse i mai i fjor, etter at Sysselmannen hadde påpekt forholdet. Søknaden ble avslått av Sysselmannen og saken anket til DN av Store Norske.

Går ut over sikkerheten
Vedtaket fra DN er endelig, og kan dermed ikke ankes videre av Store Norske. Likevel anser ikke viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske at saken er avsluttet med dette.
Om de to mobiltelefonstasjonene blir fjernet vil det gå utover sikkerheten for alle som ferdes mellom Longyearbyen og Svea. Ikke minst fordi Svea-folket har vent seg til at de har en mulighet til å ringe om hjelp, om noe skulle skje, ifølge Brekke.
– Vi skal ta kontakt med Sysselmannen for å finne ut hvordan vi skal gå fram på en mest mulig fornuftig måte. Skulle vi miste de to stasjonene vil det være meget beklagelig, sier han.

Ikke bagatellmessig
Vedtaket fra DN levner imidlertid ingen mulighet for at saken blir omgjort. I avslaget til Store Norske skriver DN:
«Sysselmannen gir klart uttrykk for at de aktuelle stasjonene verken er bagatellmessige inngrep eller tiltak av forbigående art, og viser også til at det i verneforskriften er fastsatt et utvetydig forbud mot oppføring av nye bygninger. Sysselmannen viser også til risikoen for at flere selskaper vil ønske å tilby mobildekning for sine kunder og ansatte og søke om tilsvarende dispensasjoner i verneområder. Sysselmannen avviser derfor at den omsøkte utbyggingen kan betraktes som et “særlig tilfelle”.»

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!