Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mobilhytter må fjernes

Store Norske må fjerne denne hytta på aksla av Battfjellet og hytta på Slaknosa. FOTO: Birger Amundsen

Mobilhytter må fjernes

Direktoratet for naturforvaltning (DN) krever at Store Norske fjerner de to mobilhyttene selskapet har satt opp langs Svea-traseen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For to år siden satte Store Norske opp to repeaterstasjoner for mobiltelefonsamband på traseen mellom Longyearbyen og Svea, innenfor grensen til Nordenskiöld Land Nasjonalpark.
Sysselmannen ble gjort oppmerksom på dette gjennom tips fra publikum, og gjennomførte en befaring i april i fjor. Stasjonene består av en liten hytte med utstyr og antennemaster, og er satt opp i samarbeid med Telenor Mobil. Den ene ligger på aksla av Battfjellet, på nordsiden av Reindalen, den andre på Slaknosa på andre siden av dalen.
Store Norske søkte om tillatelse i mai i fjor, etter at Sysselmannen hadde påpekt forholdet. Søknaden ble avslått av Sysselmannen og saken anket til DN av Store Norske.

Går ut over sikkerheten
Vedtaket fra DN er endelig, og kan dermed ikke ankes videre av Store Norske. Likevel anser ikke viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske at saken er avsluttet med dette.
Om de to mobiltelefonstasjonene blir fjernet vil det gå utover sikkerheten for alle som ferdes mellom Longyearbyen og Svea. Ikke minst fordi Svea-folket har vent seg til at de har en mulighet til å ringe om hjelp, om noe skulle skje, ifølge Brekke.
– Vi skal ta kontakt med Sysselmannen for å finne ut hvordan vi skal gå fram på en mest mulig fornuftig måte. Skulle vi miste de to stasjonene vil det være meget beklagelig, sier han.

Ikke bagatellmessig
Vedtaket fra DN levner imidlertid ingen mulighet for at saken blir omgjort. I avslaget til Store Norske skriver DN:
«Sysselmannen gir klart uttrykk for at de aktuelle stasjonene verken er bagatellmessige inngrep eller tiltak av forbigående art, og viser også til at det i verneforskriften er fastsatt et utvetydig forbud mot oppføring av nye bygninger. Sysselmannen viser også til risikoen for at flere selskaper vil ønske å tilby mobildekning for sine kunder og ansatte og søke om tilsvarende dispensasjoner i verneområder. Sysselmannen avviser derfor at den omsøkte utbyggingen kan betraktes som et “særlig tilfelle”.»

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!