Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mobile grillhytter fra neste sesong?

Denne grillhytta ble ikke godkjent som midlertidig installasjon til bruk i turistnæringen i vinter. I høst skal næringen og Sysselmannen tenke sammen og finne ut hva som er akseptabelt i svalbardnaturen og hva som ikke er det. FOTO: Better moments

Mobile grillhytter fra neste sesong?

Sysselmannen starter en prosess der målsettingen er å tillate flere faste turisthytter, og midlertidige installasjoner.

Tekst:

Publisert:

I vinter raste en debatt om midlertidige installasjoner skulle tillates i felt, til bruk for rasteplass for turister på guidede turer. Men Sysselmannen ved miljøvernsjef Knut Fossum ville ikke tillate slikt på det tidspunktet.

To selskap hadde søkt om å få bruke ei grillhytte på en slede, og grønne plastiglooer. Det var henholdsvis Better moments, og Svalbard villmarkssenter.

Følger opp

– Det blir to forskjellige prosesser, der den ene går på næringshytter og den andre på midlertidige innretninger, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

Han påpeker at dette er ei oppfølging av konkrete forslag som står i Svalbardmeldingen, som Stortinget skal behandle til høsten. Fossum understreker at arbeidet skal skje i nær dialog med reiselivet.

– Nå sier vi at de som ønsker å være med på den ene eller begge prosessene må melde seg innen 1. august. Sysselmannen vil så utarbeide nærmere kriterier og krav til søknader for de som har meldt seg.

-Beslutningen om hvor mange og hvilke midlertidige installasjoner som skal tillates for kommende vintersesong tas i løpet av høsten, sier miljøvernsjefen. For næringshytter legges det opp til en avgjørelse av antall og plassering i løpet av vinteren.

Forventninger

Sysselmannen skrev i sine avslag på midlertidige innretninger i felt i vinter at det var ønskelig med ei samlet vurdering av hva slags installasjoner man skulle tillate i felt, før de ga noen tillatelser. Her har Fossum klare forventninger til næringen.

– Her må næringen ta grep selv. I masterplanen for reiselivet vises det til at produktene som tilbys skal formidle kvalitet, og det skal være ei god utforming som spiller på lag med naturen. Med nysertifisert status som «bærekraftig reisemål» ventes det at næringen bruker ressurser på å få dette så bra som mulig, sier Knut Fossum.

Niklas Gerhardsson i Better moments er ikke uventet positiv til det arbeidet som nå skal i gang.

Gledelig

– Det viser på en måte at vi hadde rett. Det var rart at vi ble nektet å sette ut grillhytta vi har kjøpt, og så rett etterpå kommer det kunngjøring av prosess der slikt skal bli tillatt. Men jeg er bare glad for at det er bevegelse i saken, sier han.

Gerhardsson bedyrer at hans selskap er svært interessert i å være med på prosessene med å utforme et regelverk, både for nye næringshytter og midlertidige installasjoner.

Ikke 2017 heller

Gerhardsson har ikke de store forventningene til kommende sesong, selv om det skulle bli mulig å slepe grillhytta på sleden ut i felt og bruke den.

– Man vet jo ikke hvordan dette blir. Turister som skal hit neste vinter planlegger turene sine nå på sommeren. Og jeg kan ikke selge inn et produkt til betalende turister, uten å vite mer. Å begynne å selge inn opplegg i desember er for seint. Så det blir nok ikke den store aktiviteten til vinteren heller, sier han.

Gerhardsson er også opptatt av at et regelverk må inneholde forutsigbarhet, og ikke være slik at man må søke hvert år. Mange bestiller sine turer et år i forveien, og da nytter det ikke å ikke vite hva man kan tilby dem.

Se bildet større

Niklas Gerhardsson er glad for utviklinga, og ønsker å være med på prosessen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Se bildet større

Miljøvernsjef Knut Fossum inviterer reiselivet til å være med på å utforme det nye regelverket. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!