Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mistet smaken etter vaksine

Silje Marie Våtvik (30) har holdt seg mye for seg selv i hytta hun bor i ved flyplassen etter at hun tok vaksinen. Det meste av døgnet går med til å tenke på mat. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Mistet smaken etter vaksine

Silje Marie Våtvik mistet både smaks- og luktesansen etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa. Hun har vært sykemeldt i flere uker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2009 kl 15:28

– Folk forstår ikke hva det innebærer å ikke ha smak og lukt. Jeg smaker ikke maten og klarer derfor ikke å svelge den. Det hemmer meg også i det sosiale liv, fordi jeg ikke kan være med på middager, sier Silje Marie Våtvik (30).

30-åringen, som bor i Longyearbyen, var en av de første som fikk vaksinen mot svineinfluensa. Fordi hun jobber i SGS på flyplassen, og med det regnes som en del av beredskapen på øya, fikk hun tilbudet gjennom arbeidsgiveren allerede samme dag som den første ladningen vaksine var kommet, onsdag 21. oktober.

– Hadde jeg ikke blitt tilbudt vaksinen, ville jeg nok fortsatt vært i den gruppen som hadde sittet og spekulert på om jeg skulle ta den. Og det første jeg spurte om var bivirkningene, sier Våtvik.

Ingen svar

Det hun ikke var forberedt på, var at hun kunne miste både smaks- og luktesansen. Den har vært borte siden hun tok vaksinen. På sykehuset har de tatt alle slags prøver, uten at 30-åringen har fått noe svar. 

– De holdt alle muligheter åpne for at det kunne være tilfeldig og ikke hadde noe med vaksinen å gjøre. Men det var til slutt bare den som stod igjen som en årsak, forteller hun.

Må til Tromsø

Fordi hun får i seg så lite mat, er Våtvik sykemeldt på ubestemt tid.

– Jeg tenker på mat hele tiden, har lite energi og er irritabel fordi jeg har lavt blodsukker. Nå bruker jeg hele dagen på å prøve å få i meg noe, forteller hun.

Siden prøvene i Longyearbyen ga så få svar, skal Silje Marie Våtvik utredes videre i Tromsø. Hun håper å bli innkalt denne uka eller neste. 

– Hva tenker du i dag om at vaksinen ga slike bivirkninger?

– Det er pent lite å gjøre med det nå. Men man gjør seg selvfølgelig noen tanker. Det har vært mye snakk om at vaksinen ikke er testet nok ut, men den har vært gitt i andre land før Norge. Jeg vet at det på utenlandske nettsider har vært skrevet om tap av lukt og smak i forbindelse med vaksinen, så det er rart at man ikke har utredet det nærmere eller informert om det, svarer Våtvik.

Ikke alene

Da hun oppsøkte sykehuset, var det ingen som hadde hørt om noen lignende tilfeller. Nå har 79 personer innrapport samme bivirkning til Statens legemiddelverk. Der har de ingen forklaring på hvorfor noen har mistet smak og lukt etter influensavaksinen.

– Det var ukjent for oss på forhånd at tap av smak og luktesans kunne være en bivirkning. Det var ikke kjent, før de første meldingene kom i Norge, sier avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Han kan ikke forklare hvorfor noen får denne bivirkningen.

– Vi har ingen forklaring på hvorfor det skjer. Vi kan heller ikke si helt sikkert om det har en sammenheng med vaksinen. Det finnes andre forklaringer, som at man får en virusinfeksjon samtidig som man tar vaksinen, sier Madsen.

Vil bli bra igjen

– Hvor lenge må de som har fått denne bivirkningen regne med å være uten smaks- og luktesans?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg har snakket med én pasient som fortalte at hun ble bra igjen etter et par uker, svarer Madsen som forsikrer at de som opplever tap av smak og lukt vil bli bra igjen.

Risikogrupper får

Hittil har 552 personer vaksinert seg mot svineinfluensa i Longyearbyen. Sykehuset har denne uka fått opp ytterligere 500 doser av vaksinen. Av dem skal 100 til Barentsburg.

Resten skal fordeles i Longyearbyen på barn og på voksne i risikogruppene som ikke hadde mulighet til å ta vaksinen sist.

– Jeg tror ikke det vil være nok vaksiner til andre voksne denne gangen, sier oversykepleier Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus.

Barn under skolealder kan vaksineres på sykehuset i morgen, andre barn vil få tilbud om vaksine på skolen etter hvert.

Det er så langt påvist seks tilfeller av svineinfluensa på øya.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!