Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mistet GPS-senderen

Hannbjørnen som besøkte Longyearbyen forrige uke fikk en klave med gps-sender rundt nakken. Det gikk bare timer før bamsen hadde klart å ta den av. Her er Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt og seniorrådgiver i arts- og naturforvaltning Eigil Movik fra Sysselmannen ved den merkede bjørnen. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Mistet GPS-senderen

Isbjørnen som ble flyttet fra Longyearbyen til Nordaustlandet forrige torsdag tok av seg klaven med GPS-sender samme kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2014 kl 10:37

Isbjørnen mistet GPS-senderen en gang mellom klokken 23 torsdag og 01 fredag.

– GPS-senderne er i utgangspunktet ikke beregnet på hannbjørn. Nakken til hannbjørn er for brei i forhold til skallen, derfor er det lett for dem å ta av senderen. Senderen som ble satt på bjørnen forrige uke var modifisert slik at den ikke skulle sitte på lenge, men forhåpentligvis sitte på litt, men den falt av nesten med en gang, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Dro ut
Ettersom det ikke kom flere signaler som viste at bjørnen var i bevegelse, dro Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt ut for å undersøke forholdene mandag formiddag. Da fant de klaven som lå like ved stedet hvor isbjørnen ble forlatt, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

I god form
Det ble observert en større umerket bjørn i området, men ikke den bjørnen som ble merket i Longyearbyen. Dette ser Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt positivt på, fordi det viser at bjørnen som ble bedøvet og flyttet er i god form og har begynt å vandre.

Bjørnen er merket på flere andre måter slik at den kan identifiseres hvis den dukker opp igjen. Blant annet har den malt en L på ryggen.

Isbjørnen tok seg en rusletur i Longyearbyen forrige onsdag morgen. Torsdag ble den bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!