Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mistet GPS-senderen

Hannbjørnen som besøkte Longyearbyen forrige uke fikk en klave med gps-sender rundt nakken. Det gikk bare timer før bamsen hadde klart å ta den av. Her er Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt og seniorrådgiver i arts- og naturforvaltning Eigil Movik fra Sysselmannen ved den merkede bjørnen. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Mistet GPS-senderen

Isbjørnen som ble flyttet fra Longyearbyen til Nordaustlandet forrige torsdag tok av seg klaven med GPS-sender samme kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2014 kl 10:37

Isbjørnen mistet GPS-senderen en gang mellom klokken 23 torsdag og 01 fredag.

– GPS-senderne er i utgangspunktet ikke beregnet på hannbjørn. Nakken til hannbjørn er for brei i forhold til skallen, derfor er det lett for dem å ta av senderen. Senderen som ble satt på bjørnen forrige uke var modifisert slik at den ikke skulle sitte på lenge, men forhåpentligvis sitte på litt, men den falt av nesten med en gang, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Dro ut
Ettersom det ikke kom flere signaler som viste at bjørnen var i bevegelse, dro Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt ut for å undersøke forholdene mandag formiddag. Da fant de klaven som lå like ved stedet hvor isbjørnen ble forlatt, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

I god form
Det ble observert en større umerket bjørn i området, men ikke den bjørnen som ble merket i Longyearbyen. Dette ser Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt positivt på, fordi det viser at bjørnen som ble bedøvet og flyttet er i god form og har begynt å vandre.

Bjørnen er merket på flere andre måter slik at den kan identifiseres hvis den dukker opp igjen. Blant annet har den malt en L på ryggen.

Isbjørnen tok seg en rusletur i Longyearbyen forrige onsdag morgen. Torsdag ble den bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!