Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Misliker hjelpesending

Generaldirektør i Trust Arktikugol Jurij V. Tsivka avviser at det er matmangel i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Misliker hjelpesending

Trust Arktikugols generaldirektør Jurij V. Tsivka liker dårlig hjelpesendingen av frukt og grønt til Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Generaldirektør Jurij V. Tsivka ved Trust Arktikugols hovedkontor i Moskva ergrer seg over innsamlingsaksjonen Gustav Halsvik i ISS satte i gang i regi av Kokkelauget. Tsivka avviser bestemt at det er behov for varene i Barentsburg.

– For meg virker det som om folk i Longyearbyen har for mye fritid og at de må bruke den til noe. Jeg kan ikke forstå hvorfor de ikke heller deler ut gratis mat til folk i Longyearbyen. Gustav Halsvik ville sannsynligvis blitt møtt med større forståelse om han gjorde det. Jeg har også forstått det slik at Lokalstyret har brukt penger på dette, og jeg mener at pengene heller burde kommet folk i Longyearbyen til gode, sier Tsivka.

Benekter matmangel
Det var tidligere i måneden at Gustav Halsvik i regi av Kokkelauget i Longyearbyen satte i gang en innsamlingsaksjon fordi han mente at det var akutt mangel på frukt og grønnsaker i Barentsburg. Flere bedrifter i Longyearbyen bidro til aksjonen i form av pengegaver og matvarer. Longyearbyen lokalstyre støttet også med pengegave.

Aksjonen resulterte i at seks tonn fersk mat ble transportert til Barentsburg.
Jurij V. Tsivka bare blåser av påstanden fra Gustav Halsvik om at matmangelen skyldes dårlig planlegging. Ja, han avviser at det overhodet er matmangel i Barentsburg.
– Vi har nok mat på lager. Halsvik har foretatt lignende aksjoner tidligere. Dette er ikke noe han gjør ut fra spesiell omtanke for folk i Barentsburg men kun av egeninteresse.
At det er en viss mangel på ferskvarer skyldes at kullskipningen ikke er kommet i gang, det vil først skje i slutten av måneden. Trust Arktikugol kjøper det meste av ferskvarer sør i Europa og frakter varene nordover med kullbåtene.

Ingen strømkrise
Tsivka understreker det gode forholdet mellom Store Norske og Trust Arktikugol, og spesielt all støtte fra Robert Hermansen. Han trekker særlig fram at Hermansen reagerte så raskt og fikk sendt et stort dieselaggregat til Barentsburg. Selv om henvendelsen er et stort mysterium for Tsivka.
– Vi ber nå Hermansen hente aggregatet da vi ikke trenger det. Dette er noe som er ordnet uten at jeg kjenner til det. Heller ingen i gruveledelsen i Barentsburg kjenner til henvendelsen, så dette må jeg ta opp med Hermansen når jeg møter han. Men vi har aldri hatt bruk for generatoren i Barentsburg, sier generaldirektør Tsivka.

Robert Hermansen uttalte i forrige nummer av Svalbardposten at henvendelsen kom fra den russiske konsul i Barentsburg og at han oppfattet situasjonen som alvorlig.
Antydninger om strømstans i fem dager er blitt avvist av trusten. Tsivka forteller at de nå har hentet en fullgod, engelsk generator i Pyramiden som de skal ha i reserve.

Kraftstasjonen
Svalbardposten har ved gjentatte anledninger skrevet om den elendige tilstanden på kraftstasjonen i Barentsburg. Ikke minst etter at det i en rapport fra den russiske riksrevisjon i fjor ble fastslått at: «Situasjonen for kraftverket truer hele det russiske nærværet på Svalbard. Det eksisterende kraftverket har utspilt sin rolle, og i tilfelle sammenbrudd vil man måtte evakuere hele befolkningen i Barentsburg.»

Til tross for det som står i rapporten benekter Jurij V. Tsivka at riksrevisjonen skriver noe som helst om kraftverket.
– Jeg har nok lest rapporten grundigere enn deg. Den omhandler pengebruken og uttaler seg ikke om tekniske saker. Jeg benekter ikke at kraftstasjonen er i dårlig forfatning, men den vil like fullt fortsette å arbeide. Og ikke bare i ett år til og slippe ut svart røyk og forurense naturen, sier han ironisk.

Tsivka forteller at de har arbeidet med planen om ny kraftstasjon i tre år, og at de fikk god hjelp av en tidligere industriminister i den russiske regjering.
– Han har til og med vært i Barentsburg og sett på forholdene, og var enig i at det må bygges en moderne kraftstasjon som ikke forurenser. Hadde vi hatt økonomi til det ville vi bygd ny stasjon for lengst. Jeg har spurt Sysselmannen om forholdene for kraftstasjonen i Longyearbyen og hvilke planer som eksisterer for å bygge nytt kraftverk mer i samsvar med Kyoto-avtalen. Det kunne i så fall være interessant med et samarbeid, sier Tsivka.

Liten interesse
Generaldirektøren holder vanligvis til i Moskva men reiser ofte til Svalbard. I løpet av de åtte år han har arbeidet for Trust Arktikugol har han merket seg hvordan Longyearbyen har utviklet seg. Han har også merket seg at Svalbard har atskillig større interesse hos norske myndigheter enn russiske.
– Dere har også nettopp hatt besøk av konge og dronning, og har hyppige ministerbesøk. Hadde russiske myndigheter vist en tiendedel av denne interessen ville Barentsburg vært et helt annet sted i dag. Det er blitt sagt fra øverste politiske hold at folk i Barentsburg skal kunne leve tilnærmet under samme forhold som befolkningen i Longyearbyen. Men dessverre har planer en tendens til å stanse opp lenger nede i byråkratiet, sier Tsivka, og drar ørlite på smilebåndet.

Negativ framstilling
Det er utarbeidet strategiplaner for 2015 og 2030. Tsivka sier at planen for 2015 er mer konkret og har vært til behandling i regjeringen. Planen omhandler blant annet ny gruve i Colesbukta, fiskeforedling og turisme. Han antyder at planen kan bli vedtatt innen neste sommer.

Jurij V. Tsivka mener også at Svalbardpostens framstilling av ham gjennom åtte år aldri har vært positiv, men at dette er noe han må leve med som trustens generaldirektør. Han mener også at Barentsburg blir framstilt alt for negativt, og at det finnes positive ting også der.
– Jeg forstår jo også at om dere bare hadde skrevet positive ting ville avisen ikke vært interessant. En avis som ikke irriterer vil ingen lese. Men det som blir skrevet i avisen blir ikke bare lest på Svalbard, og leserne kan få det inntrykk av at folk dør av sult i Barentsburg, sier Jurij V. Tsivka.

Siste nytt i Nyheter

Skred nederst i Longyearbreen

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Leteaksjon pågår. Ingen er meldt savnet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!