Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Misfornøyd med regjeringens tilbud

Verdt 640 millioner: En andel i Store Noske Spitsbergen Kulkompani AS er verdt 1.945 kroner, mener regjeringen. Blant de private aksjonærene er meningene om prisingen delte. Her fra Gruve 7. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Misfornøyd med regjeringens tilbud

Statsråd Monica Mæland tilbyr småaksjonærene i Store Norske en pris på 1.945 kroner per aksje.

Tekst:

Publisert:

Det skjer etter at Stortinget 11. juni vedtok å innløse minoritetsaksjonærene, som til sammen eier 0,06 prosent av aksjene i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS.

Greit
I vedtaket heter det at «Stortinget samtykker i at Nærings- og fiskeridepartementet i 2015 kan utgiftsføre kjøp av aksjer uten bevilgning på kap. 950 Forvaltning av statlig eierskap, post 96 Aksjer i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS slik at statens eierandel i selskapet økes til 100 pst.»

Ved innløsningen vil staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet eie samtlige aksjer i kullselskapet. Flere av småaksjonærene har gitt uttrykk for at de synes det er greit, men ikke alle liker det de hører.

– Fryktelig imot
Arnt Årnes var ukjent med tilbudet da Svalbardposten ringte tirsdag. Gjennom selskapet Alva Trading AS eier han Christiania Minekompani, som i sin tur har 20 aksjer i Store Norske.

Regjeringen priser disse aksjene til 38.900 kroner.

– Jeg blir faktisk sjokkert over den lave prisen, sier han om tilbudet og legger ut om innløsningen:

– Jeg er fryktelig imot det. Det er svært trist for oss. Vi er egentlig veldig glad i disse aksjene.

Det var allerede i januar klart at det ville bli solid flertall i Stortinget når saken om kriselån til Store Norske etterhert skulle behandles. Med 96 mot tre stemmer gikk forslaget om å tilføre Store Norske en halv milliard kroner i form av lån og kjøp av eiendommer og infrastruktur igjennom i Stortinget forrige torsdag.

Bare SVs Karin Andersen, Kirsti Bergstø og Snorre Valen stemte imot forslaget, som blant annet sikrer drift av kullselskapet ut 2016.

Dermed kjøper staten gjennom, Nærings- og fiskeridepartementet eiendommer og infrastruktur for 295 millioner kroner. I tillegg får kullselskapet et lån på 205 millioner.

640 millioner
Kullselskapet har lenge slitt, og i november i fjor uttalte styreleder Annette Malm Justad til Svalbardposten at situasjonen var svært alvorlig, samtidig som hun varslet tiltak. I dag har kullselskapet sagt opp omlag 100 ansatte og har en minimumsdrift.
Så kritisk var det at DNB stanset pengestrømmen helga før regjeringen kom opp med forslaget som nå er vedtatt. Store Norske var dermed bare dager unna en konkurs.

Samlet vil regjeringen med statsråd Monica Mæland i spissen betale de private aksjonærene 385.000 kroner. Fordelt på samtlige aksjer blir Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS dermed priset til nesten 640 millioner kroner.

– Innløsningen gir staten som eier nødvendig fleksibilitet og handlingsrom til å vurdere problemstillingene rundt konsernets utvikling fremover, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Eiendommene
Staten eier i dag 328.782 aksjer. De resterende 197 er fordelt på 40 småaksjonærer. Blant småaksjonærene fikk nyheten om den planlagte innløsningen blandet mottakelse.

Arnt Årnes begrunner motstanden mot å selge med at Christiania Minekompani var forløperen til Store Norske, og at det først og fremst er sentimentale grunner til at han ønsker å beholde aksjeposten. Tilbudet kaller han et skamtilbud.

– De reelle verdiene i Store Norske er langt større, sier Årnes.

Aksjene kjøpte familien tilbake for 15 år siden etter at de ble solgt til forskjellige småaksjonærer i 1970. Han mener verdien er større og viser til at verdien på eiendommene til Store Norske ikke kan vurderes ut fra situasjonen i dag. Derfor vil han avvise tilbudet.

– Traktateiendommene utgjør egentlig verdien. Den er uhorvelig høy hvis den er delvis fri for heftelser, sier han.

Frist 2016
Store Norske har kull i Svea fram til årsskiftet 2016-2017, og er avhengig av å starte oppfaring til nye kulluttak i Lunckefjellgruva, som er stengt i påvente av bedre priser.
Avgjørelsen bør tas allerede i høst, men senest våren 2016.

I motsatt fall er det sannsynlig at kulldriften avvikles.

Administrerende direktør Wenche Ravlo har slått fast at selskapet jobber for å få solgt foredlet kull til bedre priser allerede neste år, men at dette avhenger av at markedet bedrer seg og at selskapet klarer å drive enda mer effektivt. Dersom det er aktuelt med ny oppfaring, trenger Store Norske et nytt lån.

Svalbardposten har bedt Nærings- og fiskeridepartementet om en ytterligere avklaring om innløsningsprosessen. Departementet har ønsket å svare skriftlig på spørsmålene, men ved trykketid onsdag hadde Svalbardposten fremdeles ikke fått noe svar.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!