Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Misfornøyd med LNS Spitsbergen

For å unngå at kulltransporten fra Gruve 7 skulle stoppe opp måtte LNS Spitsbergen for en uke siden hive seg rundt og utbedre forholdene på veien til Gruve 7. FOTO: Birger Amundsen

Misfornøyd med LNS Spitsbergen

Bydrift er ikke fornøyd med prioriteringene til LNS Spitsbergen (LNSS) når selskapet utfører oppdrag for Bydrift. Verst har det gått utover veivedlikeholdet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi er ikke fornøyde med hvordan systemet fungerer, men har ikke ressurser til å vurdere hva LNSS gjør og fotfølge dem for å se når og hvordan ting blir gjort, sier administrerende direktør i Bydrift, Paul Guldstrand.
I et møte i Miljø- og næringsutvalget i begynnelsen av september kom det fram at flere av oppgavene som Longyearbyen lokalstyre gir Bydrift ikke blir gjort. Dette gjelder blant annet oppsetting av flaggstang, reparasjoner av stokker i akebakken ved skolen og veivedlikehold.

Bundet av avtale
I et notat til lokalstyret om hvorfor de påpekte arbeidene ikke er gjort skriver Guldstrand at LNSS har fått gjentatte meldinger om å utbedre skadene, uten at noe skjer.
«Dessverre er dette et tilbakekommende problem med denne FDV partner, ikke kun innenfor veivedlikehold uten også innenfor andre av bedriftens øvrige avdelinger som kjøper tjenester fra aktøren. Utfordringen for BDL er at vi er bundne av FDV avtalen som ble inngått i 2003 og løper fram til august 2008, og at det dessverre ikke foreligger noen direkte alternativer å henvende seg til utover den aktuelle aktøren», skriver Guldstrand i notatet.
Bydrift inngikk i 2003 en forpliktende avtale med LNSS som varer fram til august neste år. LNSS er en såkalt FDV-partner, som står for forvaltning, drift og vedlikehold.
– Vi har månedlige møter med LNSS der vi legger planer og ser hvilke ting som har blitt gjort. Når avtalen skal reforhandles til neste år er det naturlig at vi tar opp momentet om at vi får større styringsrett, sier Guldstrand.

Hastetiltak
Det største problemet er ifølge Bydrift veivedlikeholdet i Longyearbyen. I forrige uke var tilstanden til veien ut i Adventdalen til Gruve 7 så dårlig at verneombudet i gruva truet med å stanse kulltransporten.
– Vi er lei. Sjåførene blir mørbanket, og vi har sagt at dersom ikke veien er i normalt kjørbar standard, så kjører ikke sjåførene, for de ødelgger helsa si, sier tillitsvalgt i Gruve 7, Bengt-Gunnar Andreassen.
Han sier det har vært en stor diskusjon om vedlikeholdet av veien i to-tre år.
– Bydrift eier den og skal vedlikeholde den. Når de ikke klarer det må vi sette hardt mot hardt. Det er sagt fra utallige ganger fra Gruve 7, at de må få høvlet og reparert veien for telehiv. Særlig ille er det fra Gruve 6 og innover dalen, men også noe lenger ute, sier Andreassen.

Mangler grus
Strakstiltak før helgen hindret imidlertid situasjonen i å komme så langt at kulltransporten ble stoppet.
– Vi hadde en dialog med gruvesjef Atle Brekken om hva som måtte gjøres og gikk gjennom saken med LNSS tirsdag, sier Guldstrand.
Fredag var LNSS ute og la på mer grus og skrapet og høvlet veien.
Administrerende direktør i LNSS, Gudmund Løvli, sier mangel på grus er årsaken til det dårlige veivedlikeholdet.
– Det er Bydrift som skal komme med grus til oss. Når de kommer med en bestilling utfører vi oppdraget, men det går ikke når det ikke er grus på øya, sier han.
Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Paul Guldstrand.
– Jeg synes det er beklagelig at han legger skylda på oss. Vi prøver å prioritere Bydrift så godt vi kan, og når de kommer med en bestilling utfører vi oppdraget, sier Løvli.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!