Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mintes Operafjellulykken

Generalkonsul Vjatsjeslav Nikolajev (t.h.) holdt tale og attaché Mikhail Kharitonov tolket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mintes Operafjellulykken

I dag er det 20 år siden den største flyulykken på norsk jord. Et russisk fly styrtet i Operafjellet og 141 personer mistet livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2016 kl 13:20

Tåka ligger over Operafjellet og vinden pisker snø mot de fremmøtte ved minnesmerket ved foten av fjellet denne mandagen.

– I dag er det nøyaktig 20 år siden et russisk passasjerfly styrtet i Operafjellet. Om bord i flyet var skiftarbeidere fra Trust Arktikugol, mange på vei tilbake fra ferie og fulle av glede over å skulle møte familier og venner igjen, men skjebnen ville det annerledes. På et øyeblikk ble livet til alle 141 revet bort, sier generalkonsul Vjatsjeslav Nikolajev.

Han holder dagens første tale og legger ned krans ved minnesmerket. Rundt 15 representanter er kommet fra Barentsburg for å minnes ulykken.

Lavt skydekke
Det var klokken 10.30 den 29. august 1996 at flyet av typen Tupolev 154 ble meldt savnet under innflyvning til Svalbard lufthavn. Det var dårlig vær, med lavt skydekke i området.

Sju norske luftfartøy ble satt inn i letingen etter flyet som ble funnet klokken 12.06 på Operafjellet, 14 kilometer øst for Svalbard lufthavn. Da redningsmannskapene kom til stedet en halv time senere, kunne de raskt konstatere at det ingen hadde overlevd.

– Personlig berørt
Fra Longyearbyen stiller sysselmann Kjerstin Askholt, sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo og tolk Anastasia Gorter.

– 20 år har gått siden denne tragedien fant sted, men alle vi som bor på Svalbard føler oss personlig berørt av den, sier Kjerstin Askholt.

Hun gir uttrykk for sin dypeste medfølelse til de som minnes ulykken fra hjemmene sine i Ukraina og Russland, i fellesskap med gruppen ved foten av fjellet.

– Det er mitt inderlige ønske at noe slikt aldri vil skje igjen, sier Askholt.

Se bildet større

Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo (t.v.), sysselmann Kjerstin Askholt og tolk Anastasia Gorter stilte på minnemarkeringen. Her sammen med fungerende gruvedirektør VCasilij Kiseljov og generalkonsul Vjatsjeslav Nikolajev (grønn jakke). FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

– Det er mitt inderlige ønske at noe slikt aldri vil skje igjen, sa sysselmann Kjerstin Askholt. Hun la også ned krans ved minnesmerket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!