Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minnemarkering ved kirka etter 22. juli

Berit Sagfossen la ned blomster på vegne av Sysselmannen under minnemarkeringen ved Svalbard Kirke. Det er nå fem år siden terroren rammet Norge. FOTO: John Christian Nygaard

Minnemarkering ved kirka etter 22. juli

I dag er det 5 år siden terroren rammet Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.07.2016 kl 13:55

5 år har gått siden terroren rammet Norge. Angrepene i regjeringskvartalet i Oslo og massakren på Utøya kostet til sammen 77 mennesker livet.

Flere hadde møtt opp for å minnes ofrene for tragedien, da det ble holdt en markering ved minnesmerket utenfor Svalbard kirke i Longyearbyen fredag morgen.

Mange av de fremmøtte gråt mens assisterende sysselmann Berit Sagfossen holdt tale på vegne av Sysselmannen, og da Marianne Aasen snakket på vegne av Longyearbyen lokalstyre.

Etterpå ble det lagt ned blomster ved minnesmerket til ære for Johannes Buø, som mistet livet på Utøya, bare 14 år gammel. Det ble også holdt ett minutts stillhet.

– Det er fint med en markering. Det er viktig å ha en slik markering for å vise at vi ikke glemmer, og at vi tenker på de etterlatte, sier Marianne Aasen.

Assisterende sysselmann Berit Sagfossen la også vekt på viktigheten av at man aldri skal glemme tragedien som rammet.

– Det er viktig at vi verner om de verdiene vi har bygd vårt demokratiske samfunn på. Vi må arbeide for å hindre grobunn for ekstremisme. Alle kan vi gjøre litt for at de rundt oss skal føle tilhørighet og bli inkludert, sier Sagfossen.

Etter markeringen var ferdig, holdt Svalbard Kirke åpent for de som ville komme innom og minnes.

Se bildet større

Det ble lagt ned blomster og holdt ett minutt stillhet ved minnesmerket utenfor Longyearbyen kirke. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Fem ungdommer fra Longyearbyen var på sommerleir på Utøya da terroren rammet. 14 år gamle Johannes Buø mistet livet, mens Viljar Hanssen ble hardt skadet. De tre andre kom fra det uten større fysiske skader. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!