Minnemarkering og feiring

I ettermiddag skal minnesmerket over de 124 som mistet livet under arbeid for Store Norske avdukes nedenfor Gruve 1a. Etterpå blir det feiring av 100-åringen på Huset.

Byens kulturliv har forberedt en festforestilling som skal framføres på Huset i kveld. Bildet ble tatt på generalprøven onsdag.
Publisert
Minnesteinen nedenfor Gruve 1a skal avdukes i ettermiddag.

En rekke representanter fra fastlandet er ventet til dagens markering. Næringsminister Monica Mæland kommer som representant for regjeringen og staten som eier. I tillegg kommer Mette Vikborg, ekspedisjonssjef i eierskapsavdelingen i Nærings og fiskeridepartementet, departementsråd Reier Søberg, konstituert ekspedisjonssjef i Justisdepartementets polaravdeling, Øystein Mortensen og statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP).

Avduking
Det hele starter med avduking av minnesteinen klokken 15.30 der administrerende direktør Wenche Ravlo sier noen ord til åpning før leder i Store Norskes pensjonistforening, Atle Brekken, holder tale. Det er brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen som skal avduke selve minnesteinen. De mistet broren sin Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Det blir sang av Store Norske Mannskor, og ett minutts stillhet ved minnesteinen før salutt.

Mottagelse
Etter avdukingen blir det mottagelse på Huset for 200 gjester. På gjestelisten står alle Store Norske ansatte i tillegg til inviterte gjester her og fra sentrale svalbardinstitusjoner. Under mottagelsen skal Per Kyrre Reymert holde kåseri med bilder om sentrale hendelser i Store Norskes historie. Flere står på listen over de som ønsker å komme med en hilsning til 100-åringen, blant andre styreleder Anette Malm Justad, sysselmann Kjerstin Askholt, og lokalstyreleder Arild Olsen.

Store Norske Mannskor bidrar med sang gjennom hele dagen fra markeringen ved minnesteinen, på mottagelsen og under festforestillingen på kvelden.

Byens kulturliv har forberedt en festforestilling i kveld med en hyllest til Store Norske.

Powered by Labrador CMS