Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minne over ukjent mann

Minneplanketten er plassert på en stein ved kirkegården i Longyearbyen uten tillatelse. FOTO: Birger Amundsen

Minne over ukjent mann

Hvem var Viktor Kornilov, og hvem har festet en minneplakett over ham på en stein ved kirkegården i Longyearbyen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2010 kl 09:00

– Vi fikk vite om plaketten i vinter, og kjenner ikke til personen eller hvem som har satt opp plaketten. Det gjør heller ikke kirken, sier kulturminnerådgiver Per Kyrre Reymert hos Sysselmannen.

Minneplaketten, med bilde av Kornilov, er av metall og festet til en stor stein like ved kirkegården i Longyearbyen. Anastasia Gorter, tolk i russisk hos Sysselmannen, har sendt henvendelser til Russland med forespørsel om mannen, uten respons.

– Det er noe spesielt med hatten og med klærne han har på seg, som ikke ser russisk ut. Det som også er spesielt er at teksten er skrevet med latinske og ikke kyrilske

bokstaver, så det er mange spørsmål som reiser seg, sier Gorter, som selv er russisk.

Hun finner det også litt underlig at Archangelsk er skrevet på engelsk, at Spitsbergen er skrevet med z og at Russland er skrevet med én s.

Uten tillatelse

Ikke nok med at mannen er ukjent, det er også ulovlig å sette opp minnesmerker uten tillatelse. Myndighetene på Svalbard opplever rett som det er at slekt og venner vil minnes en avdød person med en eller annen form for markering.

Plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i Longyearbyen lokalstyre sier at vedkommende som en eller annen gang i løpet av året festet merket på steinen, ikke på forhånd hadde innhentet tillatelse til det.

– Vi har retningslinjer for minnesmerker og den type utsmykking, men jeg kjenner ikke til denne saken. Vi får prøve å finne ut hvem som har gjort det, og be om en redgjørelse, sier Hole.

Svalbardposten sender saken videre til leserne: Er det noen som kjenner til Viktor Kornilov?

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!