Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minker faretruende raskt

Isbreene smelter ifølge NP stadig raskere. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Minker faretruende raskt

Ferske resultater fra Norsk Polarinstitutt viser at isbreene minker stadig raskere på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utviklingen er i takt med de høye sommertemperaturene som er målt i Longyearbyen. Også mindre snø om vinteren bidrar til at breene blir mindre. Tidligere registreringer viser at breene på Svalbard stort sett har trukket seg tilbake. Unntaket er de av Svalbard-breene som tidvis rykker fram på grunn av bevegelser inne i breen, såkalte «surge-breer».

Øker havnivået
Ny forskning fra Norsk Polarinstitutt viser at avsmeltingen har økt betydelig de fem siste år i alle de breene som er undersøkt i det vestlige Svalbard. Dermed bidrar Svalbard-isen ifølge forskerne i større grad enn tidligere til at havnivået på jorda øker.

Reiser seg
Norsk Polarinstitutts resultater bekreftes av studier gjort ved Statens Kartverks målinger av Svalbards høyde over havet. Disse viser at landet reiser seg fordi belastningen av iskappene er blitt mindre.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!