Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minker faretruende raskt

Isbreene smelter ifølge NP stadig raskere. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Minker faretruende raskt

Ferske resultater fra Norsk Polarinstitutt viser at isbreene minker stadig raskere på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utviklingen er i takt med de høye sommertemperaturene som er målt i Longyearbyen. Også mindre snø om vinteren bidrar til at breene blir mindre. Tidligere registreringer viser at breene på Svalbard stort sett har trukket seg tilbake. Unntaket er de av Svalbard-breene som tidvis rykker fram på grunn av bevegelser inne i breen, såkalte «surge-breer».

Øker havnivået
Ny forskning fra Norsk Polarinstitutt viser at avsmeltingen har økt betydelig de fem siste år i alle de breene som er undersøkt i det vestlige Svalbard. Dermed bidrar Svalbard-isen ifølge forskerne i større grad enn tidligere til at havnivået på jorda øker.

Reiser seg
Norsk Polarinstitutts resultater bekreftes av studier gjort ved Statens Kartverks målinger av Svalbards høyde over havet. Disse viser at landet reiser seg fordi belastningen av iskappene er blitt mindre.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!