Ministre fikk sterke inntrykk

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen og olje- og engergiminister Terje Søviknes (begge Frp) befarte skredområdet i Longyearbyen mandag morgen.

Per-Willy Amundsen (Frp) har det øverste politiske ansvaret for Svalbard i egenskap av å være justis- og beredskapsminister. Han lover at storsamfunnet skal stille opp for å sikre samfunnet i Longyearbyen.
Publisert
Med egne øyne fikk statsrådene se snøskredets ødeleggelser mandag morgen. Fra venstre: Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp), lokalstyreleder Arild Olsen (Ap), Sysselmann Kjerstin Askholt og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

De to statsrådene ankom Longyearbyen i natt, og har et tett program fram mot avreise i ettermiddag. De skal ha møter med både Sysselmannen og deler av lokalstyret, samt møte en del av beboerne som ble rammet av skredet tirsdag i forrige uke. De startet dagen med ei befaring på rasstedet i Vei 228.

– Det gjør sterkt inntrykk å se de naturkreftene som har vært i sving, og jeg tenker umiddelbart på de som ble rammet av dette, uttalte olje- og energiminister Terje Søviknes. Han er øverste leder for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen hadde samme inntrykk som kollegaen. Han var uklar på når og hvordan staten skal bidra for å få tryggere bebyggelse for folk i Longyearbyen. Men han slo fast en ting:

– Storsamfunnet skal stille opp, sa Amundsen.

Han forsikret at Regjeringen skal være med og gjenreise tryggheten i Longyearbyen.

– Jeg har stor forståelse for behovet for penger til sikring. Jeg kan ikke love penger her og nå, vi må følge de vanlige budsjettprosessene. Vi har en forestående budsjettkonferanse nå i mars der dette kommer opp, sier Amundsen.
Han sier også at hvis Svalbard skal fortsette å være et familiesamfunn så må regjeringen legge til rette og sørge for trygghet for de som bor her.
– Det sier seg selv at dette må vi gripe tak i, sier svalbardministeren.

Powered by Labrador CMS