Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ministeren skal få svarene

En del av de som har vært med på jobben med å lage Strategisk Næringsplan for Svalbard. Planen utgis formelt mandag når næringsministeren kommer på besøk til Svalbard. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (fremst til venstre) tror den blir godt mottatt. FOTO: Christopher Engås

Ministeren skal få svarene

Når næringsminister Monica Mæland (H) ankommer Longyearbyen mandag, vil hun få et dokument som viser veien framover.

Tekst:

Publisert:

Det mener i alle fall lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap). Det er lagt ned et stort og omfattende arbeid i Strategisk Næringsplan for Svalbard, en plan som er ment å stake ut kursen videre.

Kullkompetanse

Strategisk næringsplan har et tidsperspektiv på 30 til 40 år, og er utarbeidet av Svalbard Næringsforeningi samarbeid med en rekke andre instanser. Den beskriver Svalbards viktigste næringer i et framtidsperspektiv, og gir mulige løsninger utfordringer som kan komme. Dette gjelder ikke minst kull. I næringsplanen er kulldrift trukket fram som et viktig bein å stå på fortsatt, men også som et mulig springbrett videre.

– Store Norske er en industriell motor i Arktis. Og kompetansen som selskapet sitter på utgjør også en stor inovasjonsevne som kan bli svært viktig på sikt for å få til ny aktivitet, og ikke bare innenfor kull, sier Christin Kristoffersen.

Diversifisering

– Men det er prekært. Kompetansen som Store Norske sitter på må brukes nå. Styresmaktene må tørre å satse på selskapet, legger hun til.

I innledningen til Strategisk næringsplan viser leder i Longyearbyen Næringsforening, Terje Aunevik, til hva som har skjedd siden siste næringsplan kom ut i 1989. Folketallet i Longyearbyen er mer enn fordoblet, reiselivsnæringa har vokst mye, og det samme har sektorene forskning og utdanning. Framover ser han for seg fortsatt vekst – i kombinasjon med kulldrift.

På sikt ser foreningen for seg en tredobling i antallet årsverk innenfor reiselivsnæringa, fra 230 i dag til 700 på sikt. Unis har signalisert økning i aktivitet som utgjør 60 nye årsverk i tillegg til dagens 90. Forskningssektoren antas å øke kraftig i årene som kommer. I tillegg er det en økende interesse for Arktis generelt med funn av verdifulle ressurser, og ikke minst nye seilingsruter som åpner for muligheter for en «Arktisk hub», med servicefunksjoner på Svalbard.

Forventer støtte

Lokalstyrelederen forventer en positiv respons på næringsplanen fra ministeren når hun kommer i neste uke.

– Vi er glad for å ha en nærings­orientert regjering som ønsker å satse på kunnskapsbasert utvikling. Det ønsker Longyearbyen lokalstyre også, og vi legger oss ikke bakpå med tanke på de utfordringene som kommer. Vi ser hvordan utviklingen kan bli, og jeg mener at vi har gode svar på hvordan den kan takles, sier Kristoffersen. Havneutviklingen i Longyearbyen er en av sakene hun tror og håper Mæland vil vise betydelig interesse for.

– Hvor stort skal eller bør dette samfunnet bli?

– Vi opererer ikke med noe tall på antall mennesker som skal bo her i framtiden. Det vi vet er at vi i dag er kommet til et punkt som vi kaller «kritisk masse». Det vil si at vi akkurat er store nok til å ha helårs grunnlag for en rekke viktige funksjoner innenfor næringslivet og det offentlige. Blir vi mindre, vil mange sektorer slite med å drive på dagens nivå, sier lokalstyrelederen.

Nøkkelord

Se bildet større

Næringsminister Monica Mæland (H) besøker Svalbard i neste uke. FOTO: Hans Jørgen Brun

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!