Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ministeren skal få svarene

En del av de som har vært med på jobben med å lage Strategisk Næringsplan for Svalbard. Planen utgis formelt mandag når næringsministeren kommer på besøk til Svalbard. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (fremst til venstre) tror den blir godt mottatt. FOTO: Christopher Engås

Ministeren skal få svarene

Når næringsminister Monica Mæland (H) ankommer Longyearbyen mandag, vil hun få et dokument som viser veien framover.

Tekst:

Publisert:

Det mener i alle fall lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap). Det er lagt ned et stort og omfattende arbeid i Strategisk Næringsplan for Svalbard, en plan som er ment å stake ut kursen videre.

Kullkompetanse

Strategisk næringsplan har et tidsperspektiv på 30 til 40 år, og er utarbeidet av Svalbard Næringsforeningi samarbeid med en rekke andre instanser. Den beskriver Svalbards viktigste næringer i et framtidsperspektiv, og gir mulige løsninger utfordringer som kan komme. Dette gjelder ikke minst kull. I næringsplanen er kulldrift trukket fram som et viktig bein å stå på fortsatt, men også som et mulig springbrett videre.

– Store Norske er en industriell motor i Arktis. Og kompetansen som selskapet sitter på utgjør også en stor inovasjonsevne som kan bli svært viktig på sikt for å få til ny aktivitet, og ikke bare innenfor kull, sier Christin Kristoffersen.

Diversifisering

– Men det er prekært. Kompetansen som Store Norske sitter på må brukes nå. Styresmaktene må tørre å satse på selskapet, legger hun til.

I innledningen til Strategisk næringsplan viser leder i Longyearbyen Næringsforening, Terje Aunevik, til hva som har skjedd siden siste næringsplan kom ut i 1989. Folketallet i Longyearbyen er mer enn fordoblet, reiselivsnæringa har vokst mye, og det samme har sektorene forskning og utdanning. Framover ser han for seg fortsatt vekst – i kombinasjon med kulldrift.

På sikt ser foreningen for seg en tredobling i antallet årsverk innenfor reiselivsnæringa, fra 230 i dag til 700 på sikt. Unis har signalisert økning i aktivitet som utgjør 60 nye årsverk i tillegg til dagens 90. Forskningssektoren antas å øke kraftig i årene som kommer. I tillegg er det en økende interesse for Arktis generelt med funn av verdifulle ressurser, og ikke minst nye seilingsruter som åpner for muligheter for en «Arktisk hub», med servicefunksjoner på Svalbard.

Forventer støtte

Lokalstyrelederen forventer en positiv respons på næringsplanen fra ministeren når hun kommer i neste uke.

– Vi er glad for å ha en nærings­orientert regjering som ønsker å satse på kunnskapsbasert utvikling. Det ønsker Longyearbyen lokalstyre også, og vi legger oss ikke bakpå med tanke på de utfordringene som kommer. Vi ser hvordan utviklingen kan bli, og jeg mener at vi har gode svar på hvordan den kan takles, sier Kristoffersen. Havneutviklingen i Longyearbyen er en av sakene hun tror og håper Mæland vil vise betydelig interesse for.

– Hvor stort skal eller bør dette samfunnet bli?

– Vi opererer ikke med noe tall på antall mennesker som skal bo her i framtiden. Det vi vet er at vi i dag er kommet til et punkt som vi kaller «kritisk masse». Det vil si at vi akkurat er store nok til å ha helårs grunnlag for en rekke viktige funksjoner innenfor næringslivet og det offentlige. Blir vi mindre, vil mange sektorer slite med å drive på dagens nivå, sier lokalstyrelederen.

Nøkkelord

Se bildet større

Næringsminister Monica Mæland (H) besøker Svalbard i neste uke. FOTO: Hans Jørgen Brun

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!