Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre snøkrabbe

En kontrollør med et eksemplar av snøkrabben. Fiskerne melder nå om mindre fangster av krabbearten i Smutthullet. FOTO: Jonny Roaldsand

Mindre snøkrabbe

Fangstene etter snøkrabbe i Smutthullet er halvert.

Tekst:

Publisert:

Årsaken er trolig at antallet fartøy som fisker etter krabbearten, har økt kraftig. Under en inspeksjon nylig, registerte KV «Nordkapp» et titalls fartøy på krabbefiske. Fartøyene er registrerte i Russland, Latvia, Litauen, Spania og Norge, og fisker med mellom 5.000 og 10.000 teiner hver i sjøen, opplyser kapteinløytnant Jonny Roaldsand om bord på kystvaktskipet.

Svalbardposten skrev i feburar i fjor at snøkrabben sprer seg vestover, og at forskere mener det bare er et tidsspørsmål før krabbearten er å finne ved Svalbard.
Døgnfangstene varierer fra to til fem tonn. Inspektørene fra KN «Nordkapp» fikk under inspeksjonen opplyst at fangstene er halvert siden 2014.

Årsaken er sannsynligvis at antallet krabbefartøy har økt det siste året, skriver Roaldsand.

Smutthullet ligger sørøst for Svalbard og er internasjonalt farvann, som strekker seg over 62.400 kvadratkilometer mellom norsk og russiske økonomisk sone.

Inspektørene fra KV «Nordkapp» kontrollerte sju snøkrabbefartøy i Smutthullet. Ett av disse ble rapportert for å ha fisket utenfor lovlig område.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!