Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre snøkrabbe

En kontrollør med et eksemplar av snøkrabben. Fiskerne melder nå om mindre fangster av krabbearten i Smutthullet. FOTO: Jonny Roaldsand

Mindre snøkrabbe

Fangstene etter snøkrabbe i Smutthullet er halvert.

Årsaken er trolig at antallet fartøy som fisker etter krabbearten, har økt kraftig. Under en inspeksjon nylig, registerte KV «Nordkapp» et titalls fartøy på krabbefiske. Fartøyene er registrerte i Russland, Latvia, Litauen, Spania og Norge, og fisker med mellom 5.000 og 10.000 teiner hver i sjøen, opplyser kapteinløytnant Jonny Roaldsand om bord på kystvaktskipet.

Svalbardposten skrev i feburar i fjor at snøkrabben sprer seg vestover, og at forskere mener det bare er et tidsspørsmål før krabbearten er å finne ved Svalbard.
Døgnfangstene varierer fra to til fem tonn. Inspektørene fra KN «Nordkapp» fikk under inspeksjonen opplyst at fangstene er halvert siden 2014.

Årsaken er sannsynligvis at antallet krabbefartøy har økt det siste året, skriver Roaldsand.

Smutthullet ligger sørøst for Svalbard og er internasjonalt farvann, som strekker seg over 62.400 kvadratkilometer mellom norsk og russiske økonomisk sone.

Inspektørene fra KV «Nordkapp» kontrollerte sju snøkrabbefartøy i Smutthullet. Ett av disse ble rapportert for å ha fisket utenfor lovlig område.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!