Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre snøkrabbe

En kontrollør med et eksemplar av snøkrabben. Fiskerne melder nå om mindre fangster av krabbearten i Smutthullet. FOTO: Jonny Roaldsand

Mindre snøkrabbe

Fangstene etter snøkrabbe i Smutthullet er halvert.

Årsaken er trolig at antallet fartøy som fisker etter krabbearten, har økt kraftig. Under en inspeksjon nylig, registerte KV «Nordkapp» et titalls fartøy på krabbefiske. Fartøyene er registrerte i Russland, Latvia, Litauen, Spania og Norge, og fisker med mellom 5.000 og 10.000 teiner hver i sjøen, opplyser kapteinløytnant Jonny Roaldsand om bord på kystvaktskipet.

Svalbardposten skrev i feburar i fjor at snøkrabben sprer seg vestover, og at forskere mener det bare er et tidsspørsmål før krabbearten er å finne ved Svalbard.
Døgnfangstene varierer fra to til fem tonn. Inspektørene fra KN «Nordkapp» fikk under inspeksjonen opplyst at fangstene er halvert siden 2014.

Årsaken er sannsynligvis at antallet krabbefartøy har økt det siste året, skriver Roaldsand.

Smutthullet ligger sørøst for Svalbard og er internasjonalt farvann, som strekker seg over 62.400 kvadratkilometer mellom norsk og russiske økonomisk sone.

Inspektørene fra KV «Nordkapp» kontrollerte sju snøkrabbefartøy i Smutthullet. Ett av disse ble rapportert for å ha fisket utenfor lovlig område.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!