Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre penger til Svalbard

Mens regjeringen i fjor lot pengene drysse over Svalbard, er årets budsjett mer nøkternt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2014 kl 10:55

To likeverdige helikoptre, hangar, ny båt og flere ansatte til Sysselmannen og penger til renseanlegg til energiverket var noe av det Svalbard fikk ekstra midler til på statsbudsjettet for 2014. Dette er prosjekter som er fullfinansiert i år, og svalbardbudsjettet for 2015 er redusert.

Forslaget til budsjettramme for svalbardbudsjettet for 2015 er 417,8 millioner kroner. Dette er 37,5 millioner kroner mindre enn det vedtatte budsjettet for 2014.

Får ikke dekket etterslep
Longyearbyen lokalstyre (LL) søkte Justis- og beredskapsdepartementet om 214 millioner kroner for neste år. Av dette skulle over 79 millioner kroner gå til drift og oppgradering av energiverket. I regjeringens forslag til budsjett foreslår de at LL selv skal betale en tredel av utgiftene, mens staten betaler resten.

I statsbudsjettet er det satt av i overkant av 142 millioner kroner til Longyearbyen lokalstyre neste år. Av det er 13,3 millioner kroner satt av til rehabilitering av energiverket.

– Vi konstaterer at det er lagt inn en delvis støtte til vedlikehold på energiverket. Det er litt langt fra det Høyre sa i opposisjon. Men samtidig kommer de oss delvis i møte, og det viser likevel at samhandlingen med Justisdepartementet og Polaravdelingen fungerer. Vi må bare jobbe videre, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).


Svalbardposten kommer tilbake med mer om statsbudsjettet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!