Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre penger til kultur

Kniper igjen: Daglig leder Einar Buø i Kultur- og fritidsforetaket har fryst alle driftskostnadene FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mindre penger til kultur

Kultur- og fritidsforetaket har redusert sitt budsjett med 2,4 prosent neste år. Det vil ikke få noe å si for kulturtilbudet, ifølge daglig leder Einar Buø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2012 kl 08:43

– Det går greit for 2013, men vi kan ikke gjøre tilsvarende omdisponeringer i 2014 uten at det går utover tilbudet, sier Buø.

Kultur- og fritidsforetaket har et samlet budsjett på 12,8 millioner kroner for 2013 mot 13,1 millioner i år.

– Vi fryser alle driftskostnadene og omdisponerer penger for å dekke økning i utgifter som husleie og strøm. Til sammen utgjør det 350.000 kroner, sier Buø.


Kan ikke spare

Samtidig som Kultur- og fritidsforetaket kutter i budsjettene, er det kommet en tilstandsrapport om Svalbardhallen. Den slår fast at hallen har et stort vedlikeholdsbehov de neste 10-15 årene.

– De store bitene har vi ikke kunnet ta hensyn til nå, men det løpende vedlikeholdet og strakstiltakene vil bli utført, sier kultursjefen.

De to siste årene har Kultur- og fritidsforetaket satt av penger på fond. Det får de ikke gjort neste år.

– Vi trengte en buffer, og etter fjorårets og årets drift har vi fått det. Neste år vil vi ikke ha muligheten til å bygge opp fond, sier Buø.

Prisene på Kultur- og fritidsforetakets tjenester øker med rundt 3 prosent neste år, ifølge ham.


Ungdom får mer

Budsjettet til foretaket er fordelt på daglig leders administrasjon, biblioteket, Svalbardhallen og uteanlegg, galleriet, ungdomsvirksomhet, kulturhuset og diverse arrangementer.

Ungdomsvirksomheten har fått økt sitt budsjett med 144.000 kroner som følge av lønnsøkning. Avdelingens budsjett for 2013 er på 2,5 millioner kroner. Den har ansvar for ungdomsklubben, ungdomshuset og arrangementer i tilknytning til disse.

– Er det nødvendig med en sjef over ungdomsklubblederen i tillegg til deg?

– Vi har en egen enhetsleder for ungdomsvirksomheten som koordinerer alt. Fritidstilbudet for barn og unge utgjør 2,3 årsverk. I og med at de har mye kvelds- og helgearbeid, må de nesten ha den bemanningen for å få kabalen til å gå opp, svarer Buø.

Han legger til at det trengs en leder for hver enhet, og at det for ungdomsavdelingen er 1,3 årsverk utover enhetslederen.


230.000 til reise

Kulturhussjefen rår over 4,1 millioner kroner. Av dette går bare 197.000 kroner til arrangementer. Resten går til lønn, leie av kulturhuset og kinodrift.

– Utgiftene til arrangementene er svært lave. Årsaken er at de er flinke til å hente inn billett- og sponsorinntekter, sier Buø.

I år har Svalbardposten skrevet om flere ansatte-turer i administrasjonen til Longyearbyen lokalstyre. Blant annet førte Bydrifts tur til Island til en del debatt. Kultur- og fritidsforetakets enhetsledere var også på tur til fastlandet for å se på bibliotekdrift tidligere i år.

Nå er Longyearbyen lokalstyre i en økonomisk knipe og må snu hver stein for å spare penger.

– Hvor stor del av budsjettet går til reising?

– På reine reiseutgifter har vi cirka 100.000 kroner. Så kommer diett og opphold i tillegg. Det blir rundt 230.000 kroner totalt. Det dekker kursing, kompetanseheving og møter med samarbeidspartnere, sier Buø.

Det er stort sett ledergruppa som reiser, avslutter kultursjefen.

Se bildet større

Får mer: Ungdomsavdelingen slipper unna kuttene og får økt sitt budsjett på grunn av lønnsjustering. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!