Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre penger til kultur

Kniper igjen: Daglig leder Einar Buø i Kultur- og fritidsforetaket har fryst alle driftskostnadene FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mindre penger til kultur

Kultur- og fritidsforetaket har redusert sitt budsjett med 2,4 prosent neste år. Det vil ikke få noe å si for kulturtilbudet, ifølge daglig leder Einar Buø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2012 kl 08:43

– Det går greit for 2013, men vi kan ikke gjøre tilsvarende omdisponeringer i 2014 uten at det går utover tilbudet, sier Buø.

Kultur- og fritidsforetaket har et samlet budsjett på 12,8 millioner kroner for 2013 mot 13,1 millioner i år.

– Vi fryser alle driftskostnadene og omdisponerer penger for å dekke økning i utgifter som husleie og strøm. Til sammen utgjør det 350.000 kroner, sier Buø.


Kan ikke spare

Samtidig som Kultur- og fritidsforetaket kutter i budsjettene, er det kommet en tilstandsrapport om Svalbardhallen. Den slår fast at hallen har et stort vedlikeholdsbehov de neste 10-15 årene.

– De store bitene har vi ikke kunnet ta hensyn til nå, men det løpende vedlikeholdet og strakstiltakene vil bli utført, sier kultursjefen.

De to siste årene har Kultur- og fritidsforetaket satt av penger på fond. Det får de ikke gjort neste år.

– Vi trengte en buffer, og etter fjorårets og årets drift har vi fått det. Neste år vil vi ikke ha muligheten til å bygge opp fond, sier Buø.

Prisene på Kultur- og fritidsforetakets tjenester øker med rundt 3 prosent neste år, ifølge ham.


Ungdom får mer

Budsjettet til foretaket er fordelt på daglig leders administrasjon, biblioteket, Svalbardhallen og uteanlegg, galleriet, ungdomsvirksomhet, kulturhuset og diverse arrangementer.

Ungdomsvirksomheten har fått økt sitt budsjett med 144.000 kroner som følge av lønnsøkning. Avdelingens budsjett for 2013 er på 2,5 millioner kroner. Den har ansvar for ungdomsklubben, ungdomshuset og arrangementer i tilknytning til disse.

– Er det nødvendig med en sjef over ungdomsklubblederen i tillegg til deg?

– Vi har en egen enhetsleder for ungdomsvirksomheten som koordinerer alt. Fritidstilbudet for barn og unge utgjør 2,3 årsverk. I og med at de har mye kvelds- og helgearbeid, må de nesten ha den bemanningen for å få kabalen til å gå opp, svarer Buø.

Han legger til at det trengs en leder for hver enhet, og at det for ungdomsavdelingen er 1,3 årsverk utover enhetslederen.


230.000 til reise

Kulturhussjefen rår over 4,1 millioner kroner. Av dette går bare 197.000 kroner til arrangementer. Resten går til lønn, leie av kulturhuset og kinodrift.

– Utgiftene til arrangementene er svært lave. Årsaken er at de er flinke til å hente inn billett- og sponsorinntekter, sier Buø.

I år har Svalbardposten skrevet om flere ansatte-turer i administrasjonen til Longyearbyen lokalstyre. Blant annet førte Bydrifts tur til Island til en del debatt. Kultur- og fritidsforetakets enhetsledere var også på tur til fastlandet for å se på bibliotekdrift tidligere i år.

Nå er Longyearbyen lokalstyre i en økonomisk knipe og må snu hver stein for å spare penger.

– Hvor stor del av budsjettet går til reising?

– På reine reiseutgifter har vi cirka 100.000 kroner. Så kommer diett og opphold i tillegg. Det blir rundt 230.000 kroner totalt. Det dekker kursing, kompetanseheving og møter med samarbeidspartnere, sier Buø.

Det er stort sett ledergruppa som reiser, avslutter kultursjefen.

Se bildet større

Får mer: Ungdomsavdelingen slipper unna kuttene og får økt sitt budsjett på grunn av lønnsjustering. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!